Foto: Shutterstock
Atbalstu nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai nodokļu maksātājiem – gan fiziskām personām, gan juridiskām personām – varētu piemērot arī par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). Par tā iekļaušanu jaunajā likumprojektā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija turpinās sarunas, veidojot budžetu 2019. gadam.

Komisijas atbalstu galīgajā lasījumā guvušais likumprojekts paredz ieviest atbalstu nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai uz diviem gadiem, nosakot, ka nodokļu maksātājam, samaksājot nodokļa pamatparādu, 21 dienas laikā tiek dzēsta ar nodokļu parādu saistītā nokavējuma nauda un soda nauda.

Atbalstam varēs pieteikties nodokļu maksātāji – gan fiziskās personas, gan juridiskās personas, liecina likumprojekta anotācija. Atbalsts nodokļu maksātājam ir paredzēts visiem nodokļu veidiem, kas ieskaitāmi valsts budžetā un ko administrē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Likumprojekts arī paredz atsevišķas nodokļu maksātāju kategorijas, kam nebūs tiesību pieteikties atbalstam, piemēram, ja tiesa attiecībā pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu nodokļa maksātājam.

Vienlaikus likumprojekts paredz noteikt minimālo atbalsta pamatparāda mēneša maksājumu: fiziskām personām vismaz 15 eiro, juridiskām – vismaz 100 eiro.

Likumprojekts paredz atbalstu attiecināt uz 13 nodokļu veidiem, tostarp akcīzes nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmuma ienākuma nodokli. Pēc iedzīvotāju lielās intereses par to, vai jaunais likums attieksies arī uz NĪN, komisija lēma, ka šis nodoklis atbalsta programmā būtu jāiekļauj. Pie šī jautājuma deputāti vienojās atgriezties, skatot nākamā gada budžetu.

Vēstīts, ka VID administrēto budžeta maksājumu kopējais parāds šā gada 1. janvārī bija 1,36 miljardi eiro, no tā 986,97 miljoni eiro (73%) bija pamatparāds, savukārt 373,23 miljoni eiro (27%) – nokavējuma nauda.

Plānots, ka likums "Par atbalstu nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai" stāsies spēkā līdz šā gada 1. oktobrim un nodokļu maksātājam būs tiesības trīs mēnešu laikā pieteikties atbalsta nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai saņemšanai.

Likumprojektā ietvertās izmaiņas paredz maijā apstiprinātās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021. gadam.

Galīgajā lasījumā Saeima par likumprojektu lems ceturtdien, 27. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!