Foto: F64
Valdība otrdien lēmusi no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt teju divus miljonus eiro, lai sāktu pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem.

1,465 miljoni eiro paredzēti, lai Nacionālais veselības dienests par 2017. gada pusgadu segtu izdevumus par pagarinātā normālā darba laika apmaksu ārstniecības personām.

Savukārt 423 tūkstoši eiro paredzēti, lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests par 2017. gada pusgadu segtu izdevumus par pagarinātā normālā darba laika apmaksu ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes personām, kuras nav ārstniecības personas.

Ziņots, ka pagājušajā nedēļā Saeima pieņēma likuma grozījumus, kas paredz, ka pakāpeniski atteiksies no pagarinātā normālā darba laika mediķiem.

Saeimā atbalstītie likuma grozījumi paredz ar 2020. gadu pilnībā atgriezties pie standarta virsstundu darba apmaksas medicīnā.

Pārejas periodā no šī gada 1. jūlija līdz 2019. gada 31. decembrim mediķi varēs strādāt pagarināto normālo darba laiku, kas nepārsniedz 55 stundas nedēļā.

Darba samaksu par laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto normālo darba laiku, pārejas periodā aprēķinās, ņemot vērā koeficientu 1,1.

Patlaban ārstniecības personai var noteikt pagarināto normālo darba laiku, kas nepārsniedz 60 stundas nedēļā un 240 stundas mēnesī, paredzot par tām visām vienādu darba samaksu. Citās nozarēs strādājošajiem normālais darba laiks nedrīkst pārsniegt 40 stundas nedēļā.

Normālā pagarinātā darba laika regulējums, vienojoties visām pusēm, kā kompromisa solis tika pieņemts krīzes laikā, lai ļautu mediķiem vairāk nopelnīt, strādājot ilgākas stundas vienā darba vietā.

Pārejas periodā pagarinātā normālā darba laika apmaksai ik gadu papildus būs nepieciešami četri miljoni eiro, iepriekš aprēķinājusi Veselības ministrija.

Tāpat vēstīts, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra arodorganizācija vērsīsies Satversmes tiesā, apstrīdot nesen pieņemtos grozījumus Ārstniecības likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!