Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētie budžeta ieņēmumi no nekustamo īpašumu nozares nodokļu maksātājiem 2014.gadā bija 223,53 miljoni eiro, piektdien konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Tie ir 3,2% no VID administrētajiem budžeta ieņēmumiem valstī. Pērn kopējie nodokļu ieņēmumi bija 6,63 miljardi eiro.

Pētersone uzsvēra, ka nekustamo īpašumu nozarē strādājošo samaksātais nodokļu apmērs pērn pieauga par 12,8%, bet kopējais nodokļu ieņēmumu pieaugums pērn bijis ap 7%.

Nozarē strādājošo apgrozījums pērn bija 1,408 miljardi eiro jeb 2,7% no valstī kopumā sasniegtā uzņēmumu apgrozījuma.

Nekustamo īpašumu nozares nodokļu maksātāju kopējā peļņa pērn bija 307,59 miljoni eiro jeb 3,2% no kopējās nodokļu maksātāju pērn gūtās peļņas.

Kā norādīja Pētersone, satraucoši ir tas, ka vairāk nekā puse jeb 54,3% nozarē strādājošo pērn ir uzrādījuši zaudējumus. "Ir daudz tādu uzņēmumu, kas ar zaudējumiem strādā septiņus vai astoņus gadus pēc kārtas, un tas man šķiet dīvaini, jo uzņēmējdarbību kādā nozarē sāk ar mērķi gūt peļņu," sacīja Pētersone.

Nekustamo īpašumu nozarē strādā 12 957 juridiskās personas un aptuveni 20 000 fizisko personu, kuras veic saimniecisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!