Foto: AFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina nodokļu maksātājus nesteigties šī gada pēdējās dienās iesniegt gada ienākumu deklarācijas kopā ar attaisnojuma dokumentiem par 2012.gadu.

Kā informēja VID Sabiedrisko attiecību daļa, lai saņemtu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, deklarācijas par 2012.gadu un attaisnojuma dokumentus būs iespējams iesniegt līdz 2016.gada 16.jūnijam.

VID atgādina, ka fiziskās personas, kas neveic nekādu saimniecisko darbību un brīvprātīgi vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, piemēram, apmaksātajiem izglītības un ārstniecības pakalpojumiem, iemaksām privātajos pensiju fondos, veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem u.c., var to iesniegt par trim iepriekšējiem gadiem. Tas nozīmē, ka visa 2014.gada laikā varēs pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par 2011. un 2012.gadu, savukārt no 2014.gada 1.marta - par 2013.gadu.

VID aicina nodokļu maksātājus iesniegt gada ienākumu deklarāciju, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Jau kopš 2013.gada marta VID EDS lietotājiem ir pieejama jauna un vienkāršāka deklarācijas elektroniskā forma, kurā automātiski tiek atspoguļota VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju.

Tādējādi, lai saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, nodokļu maksātājam tikai jānorāda, ka gada ienākuma deklarācijas iesniegšanas mērķis ir pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa, attiecīgajā deklarācijas pielikumā jānorāda summa, kas iztērēta par attiecīgajiem ārstniecības, zobārstniecības vai izglītības iegūšanas pakalpojumiem un datņu veidā kā fotogrāfijas jāpievieno attaisnojuma dokumenti.

Attaisnotos izdevumus nevar piemērot tie iedzīvotāji, kuri konkrētajā gadā nav maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī personas, kuras konkrētajā gadā bija tikai mikrouzņēmumu darbinieki, patentmaksas maksātāji, saimnieciskās darbības veicēji, kuri maksājuši fiksēto ienākuma nodokli un fiziskās personas, kuras maksājušas iedzīvotāju ienākuma nodokli tikai pēc samazinātās likmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!