Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina uzņēmējus nekavēt nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņu un deklarācijas iesniegt normatīvajos aktos noteiktajā termiņā, portālu "Delfi" informēja VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

VID atgādina, ka elektroniskās deklarēšanas sistēmā (VID EDS) ir pieejams logrīks "atgādinājumi", kas ļauj sekot līdzi nodokļu saistību izpildes datumam un iesniegt deklarāciju termiņā. Kā zināms, normatīvajos aktos veiktās izmaiņas nosaka VID pienākumu – sākot ar 2018. gada 1.janvāri publiskot ziņas par nodokļu maksātājiem, kas kavē deklarāciju iesniegšanas termiņu.

Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, kuras paredzētas normatīvajos aktos par nodokļu disciplīnas neievērošanu, VID vērš uzmanību, ka nodokļu maksātāju ērtībai VID EDS ir izveidots logrīks "Atgādinājumi", kur kalendāra formātā sekot līdzi deklarāciju iesniegšanas termiņiem.

Lai veicinātu savlaicīgu nodokļu deklarāciju iesniegšanu, no nākamā gada 1. janvāra VID publiskos informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri nokavējuši nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņu par vairāk nekā par 15 dienām. Šādu kārtību paredz šī gada 28. jūlijā pieņemtie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām". Pēc deklarāciju iesniegšanas, ziņas par kavējumu tiks dzēstas, atzīmē VID.

VID sola minēto informāciju publicēt savā interneta vietnē sadaļā "Publiskojamo datu bāze" un aktualizēt katru mēnesi 7. un 26. datumā.

Tāpat VID atgādina, ka atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, pienākums iesniegt nodokļu deklarācijas likumā noteiktajos termiņos saglabājas arī gadījumā, ja saimnieciskā darbība nav veikta un ienākumi nav gūti. Tāpat VID mudina uzņēmuma vadītājus pārliecināties par nodokļu deklarāciju savlaicīgu iesniegšanu arī tajos gadījumos, kad grāmatvedības pakalpojumus sniedz ārpakalpojuma grāmatvedis.

Administratīvā atbildība par nodokļu deklarāciju, informatīvo deklarāciju vai nodokļu administrēšanai un kontrolei nepieciešamās pieprasītās informācijas ilgstošu nesniegšanu ir noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, atzīmē VID .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!