Foto: DELFI

Izprotot radušos situāciju, Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieteikumus par jebkādām izmaiņām saistībā ar mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu pieņems arī pēc noteiktā termiņa - 15.decembra, teikts VID paziņojumā sociālajā tīklā "Twitter".

Iesniegumu pieņemšanai tiks noteikts konkrēts termiņš, ziņo VID.

"Tas, kādas būs izmaiņas attiecībā uz minimālajām sociālajām iemaksām un mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu un kad tās stāsies spēkā būs zināms tikai pēc Saeimas galīgā balsojuma par abu šo likumu grozījumiem," norāda VID.

Tādēļ VID aicina uzņēmējus aktīvi sekot līdzi aktuālajai informācijai publiskajā telpā.

Finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS) sacīja, ka izmaiņas saistībā ar mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu varēs veikt līdz nākamā gada 15.janvārim.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) piedāvājis apturēt priekšlikumu par obligātajām minimālajām sociālajām iemaksām, tostarp mikrouzņēmumiem, un noteikt, ka mikrouzņēmumu nodoklis būs nevis pašreizējie 9% plus sociālās iemaksas, bet 15%.

Esošais regulējums paredz, ka patlaban jau reģistrētiem uzņēmumiem un fiziskām personām, kuri no 2017.gada 1.janvāra vēlas iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, līdz šā gada 15.decembrim ir iespēja vērsties ar pieteikumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Tāpat līdz 15.decembrim ar pieteikumu VID var vērsties arī tie, kuri vēlas atteikties no šī statusa no 2017.gada 1.janvāra.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.

Finanšu ministrijā iepriekš atzina, ka mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšana no 9% līdz 15% ir fiskāli neitrāla, tāpēc nākamā gada budžets nav jāpārskata.

Nākamā gada budžetā bija plānots minimālajās sociālajās iemaksās iekasēt 70 miljonus eiro. Savukārt politiķu vienošanās atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, aizstājot to ar mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšanu līdz 15%, būs fiskāli neitrāla. Minētie ieņēmumi tiks novirzīti sākotnējam mērķim - sociālajām vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!