Foto: LETA

Aizvadītajā gadā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ar nodokļu iekasēšanu veicies labi. Plāns izpildīts gandrīz par 100%, pietrūkstot aptuveni 12 miljoniem eiro, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja VID priekšniece Ināra Pētersone.

Viņa norādīja, ka nodokļu griezumā vislabāk veicies ar Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un algas nodokļa, proti, Iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālā nodrošinājuma iemaksu iekasēšanu. Savukārt ne tik labi veicies ar Uzņēmuma ienākuma nodokļa iekasēšanu. Attiecībā uz to VID nav izdevies izpildīt plānu par gandrīz 50 miljoniem eiro, stāstīja dienesta vadītāja.

Kā iemeslu nespējai izpildīt plānoto Uzņēmuma ienākuma nodokļa iekasēšanā Pētersone minēja pārāk optimistiskās prognozes. Uzņēmumiem peļņa pieaugusi par aptuveni 10%, taču uzņēmumi izvēlas investēt attīstībā, tāpēc nodokļa ieņēmumi ir mazāki nekā prognozēts iepriekš, norādīja VID vadītāja. Līdz ar to VID par Uzņēmuma ienākuma nodokļa iekasēšanu patlaban īpaši neuztraucas.

Runājot par ēnu ekonomikas apkarošanu, Pētersone minēja, ka VID 2014.gadā bijuši labi panākumi. VID gan vērtējis tikai to daļu cīņā ar ēnu ekonomiku, kas saistīta ar nodokļu iekasēšanu. "Ļoti pozitīvs darbs, jo no pagrīdes iznāk uzņēmumi un sāk maksāt nodokļus. Iedzīvotāju skaits nepieaug, bet uzņēmumu skaits palielinājies gandrīz par 10 000 uzņēmumiem," sacīja Pētersone.

Viņa norādīja, ka gada laikā VID nodarbojies arī ar biznesa vides attīrīšanu. Tāpat pozitīvi cīņā ar ēnu ekonomiku vērtējams tas, ka par 8000 personām palielinājies saimnieciskās darbības veicēju skaits, kā arī par aptuveni 11 000 vairāk nekā gadu iepriekš ir nodarbināto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!