Spilgti debates par 2018. gada valsts budžetu ceturtdien Saeimā noslēdza premjers Māris Kučinskis (ZZS), kurš bija klusējis divas dienas un pirms izšķirīgā balsojuma kāpa tribīnē un neskopojās ar savu vērtējumu deputātu priekšlikumiem, atzīmējot arī pašu dumjāko no tiem.

Premjera uzmanību bija piesaistījis opozīcijas deputāta Ivara Zariņa (SC) ierosinājums piešķirt 1200 eiro, lai noņemtu no Ministru Kabineta ēkas sienas uzrakstu "Viens likums - viena taisnība visiem". Zariņš vairākkārt no tribīnes ironizēja par Kučinska iepriekš pausto, ka budžeta projektā "nav ne piles populisma", norādot, ka budžets pārkāpjot likumu.

"Zariņa kungs, lai kā es jūs arī cienītu, jūs esat cilvēks, kuram ir sava galva, bet attiecībā uz jūsu priekšlikumu par vienu likumu un vienu taisnību visiem, man šķiet, ka tas bija viens no pašiem dumākajiem priekšlikumiem, kāds Saeimā ir izskanējis," sacīja Kučinskis.

"Mēs strādājam visi savai Latvijai, mēs dzīvojam pašā labākajā zemē, kāda ir uz šīs pasaules, un ja arī kādreiz ir kādas bijušas kļūdas, ja ir bijušas nelikumības, tās ir visas jāsoda, viss ir jānovērš, bet mums ir jābūt stipriem un mums nav jānonicina sava valsts, kurā mēs dzīvojam. Viens likums un viena taisnība, tas ir tas, pēc kā mums ir jāvadās," turpināja premjers.

Arī Zariņš nepalika atbildi parādā: "Kučinska kungs, es pilnīgi jums piekrītu! Tas bija mans pats dumjākais priekšlikums, kādu esmu izdarījis, bet es šo priekšlikumu iesniedzu nevis tāpēc, lai parādītu savu gudrību, bet tāpēc, lai pievērstu uzmanību tai absurdajai situācijai, kāda ir izveidojusies mūsu valstī. Kad vara var darīt, kas viņai iegribas, ka viņai likumi nav jāievēro, un tā nav normāla situācija, un rezultāts ir tas, ka ir šī sašķeltība mūsu valstī starp varturiem un pārējo tautu. Un, manuprāt, tas ir principiāli nepareizi! Principiāli nepieņemami tā rīkoties," sacīja deputāts.

"Un, ja jūs uzskatiet, ka tā ir dumja rīcība no varasvīra, rīkoties šādi un pieprasīt tomēr, lai tā nenotiktu, tad, es ceru, ka tauta izdarīs savus secinājumus. Arī tie, kas visi šeit ūjināja un kuri uzskata, ka tas ir normāli, ka viens var ievērot likumu, cits var neievērot likumu. Piedodiet, padomājiet vēlreiz!" rezumēja deputāts.

Jāpiebilst, ka deputāts Zariņš savu priekšlikumu vēl pirms Kučinska uzrunas bija atsaucis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!