Foto: LETA
Iecere veselības aprūpes finansējumam nepieciešamajiem papildu līdzekļiem novirzīt 1% no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) ir nepieņemama, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti.

"Vienotība" norāda, ka šī ir finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) iecere, kuru īstenojot, "nodokļu reforma faktiski tiks īstenota uz pensionāru un citu mazaizsargāto sabiedrības grupu rēķina". Tas esot saistīts ar to, ka VSAOI pašreizējā apmērā neietver citu pakalpojumu finansēšanu.

"Novirzot 1% no VSAOI veselības aprūpes finansēšanai, 2020.gadā sociālās apdrošināšanas speciālais budžets zaudētu vairāk nekā 90 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka katram pensionāram šāda reforma gadā "izmaksātu" vidēji 190 eiro," akcentē politiskā spēka pārstāvji.

Viņi arī pauž bažas par to, vai "solītais neapliekamā minimuma palielinājums un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājums mazāko algu un pensiju saņēmējiem spēs segt gaidāmās inflācijas radītās izmaksas".

Frakcija arī atgādina, ka Labklājības ministrija jau iepriekš šādu ideju kategoriski noraidījusi un lūgusi to svītrot no nodokļu politikas pamatnostādņu projekta. Tas arī tika izdarīts.

Finanšu ministre Reizniece-Ozola šorīt intervijā "Rīta panorāmai" atzina, ka veselības aprūpei būs jāmeklē pastāvīgs lielāka finansējuma avots un daļa no sociālajām iemaksām ir iespēja, ko ministrija atkal piedāvās apspriest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!