Foto: LETA

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) rosinātās nopietnās izmaiņas nākamā gada nodokļu sistēmā vien divas nedēļas pēc 2017. gada budžeta pieņemšanas nav nedz pienācīgi izvērtētas, nedz pamatotas, portālam "Delfi" pavēstīja partijas "Vienotība" preses sekretāre Laila Timrota.

Premjera piedāvājums attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi, ir haotisks, un veicina nedrošības sajūtu sabiedrībā, min partija.

"Nodokļu politikā īpaši svarīga ir konsekvence un prognozējamība, taču premjera rosinātās izmaiņas ne vien neveicina uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, bet arī nerisina galveno problēmu – nenodrošina mikrouzņēmumu darbinieku sociālo aizsardzību darba nespējas, pensijas vai bērna kopšanas pabalstu formā," klāsta "Vienotība", piebilstot, ka premjera rīcībā nav korektu Finanšu ministrijas aprēķinu, kā arī visu valdības sociālo un sadarbības partneru vērtējuma par piedāvātajām izmaiņām.

"Vienotība" arī uzsver, ka Kučinska rosinātās izmaiņas vistiešāk skars valsts sociālo budžetu, un aicina premjeru un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) pirms lēmuma par rosinātajām izmaiņām nākamā gada nodokļu sistēmā pārliecināties, ka to rezultātā necietīs valsts budžeta sociālo maksājumu saņēmēji.

"Premjera piedāvājums pēkšņi no nākamā gada būtiski – no 9% līdz 15% – paaugstināt mikrouzņēmuma nodokļa likmi, vienlaikus paredzot atteikties no jau pieņemtā lēmuma par minimālo sociālo iemaksu noteikšanu, ir nekorekts gan no politiskā procesa, gan valsts tautsaimniecības un sabiedrības labklājības interešu viedokļa, taču partija no Kučinska sagaida korektus aprēķinus, pēc kuru saņemšanas priekšlikumus rūpīgi izvērtēs. Pašlaik, uzklausot premjera ierosinājumu, nav skaidrs, vai valdības vadītājs rēķinājies ar šo lēmumu ietekmi uz budžetu," norāda "Vienotība".

Partija arī min, ka jau budžeta pieņemšanas laikā sabiedrība kritizēja valdības komunikāciju: "Diemžēl šobrīd steiga, ar kādu tiek virzīti jauni priekšlikumi nodokļu izmaiņām vien pāris nedēļu pirms tiem būtu jāstājas spēkā, haosu ap budžeta veidošanu vien pastiprina".



Jau vēstīts, ka pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 15%.

Šie papildu līdzekļi tiks novirzīti sociālajām budžetam. Savukārt par katra darbinieka sociālo apdrošināšanas jautājumu tikšot spriests, pārskatot nodokļu politiku kopumā, skaidroja premjers Māris Kučinskis(ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!