Foto: LETA
Saeima trešdien galīgajā lasījumā atbalstīs 2014.gada valsts budžets un nekādi pārsteigumi nav gaidāmi, pārliecināti ir premjers un finanšu ministrs. Viņi arī uzsver, ka budžets ir labāks par iepriekšējiem un naudas nākamgad iedzīvotājiem vajadzētu būt vairāk.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) intervijā Latvijas Radio sacīja, ka budžets esot vērsts uz nevienlīdzības samazināšanu un ekonomikas attīstību, tāpēc ministrs jūtoties drošs, ka svarīgais dokuments gūs parlamenta atbalstu.

Ministrs arī ir pārliecināts, ka šis budžets ir labāks nekā iepriekšējos gados. Vilks pieļāva, ka darbaspēka nodokļi arī turpmākajos gados tiks samazināti un iedzīvotājiem līdzekļu būs tikai vairāk.

Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) intervijā LNT trešdien uzsvēra, ka ar visiem partneriem koalīcijā ir panāktas vienošanās un "ar pilnu pārliecību varu teikt, ka atbalsts būs."

Budžets mazinās nevienlīdzību un veidots tā, ka mazāk atalgotajiem iedzīvotājiem līdzekļi būs vairāk, pārliecināts ir premjers.

Saeima trešdien galīgajā lasījumā lems par 2014.gada valsts budžetu, vidēja termiņa budžeta ietvaru un citiem saistītajiem likumprojektiem.

Visi koalīciju pārstāvošie politiskie spēki sola balsot par valsts budžeta pieņemšanu, savukārt opozīcijas partijas - Zaļo un zemnieku savienība un apvienība "Saskaņas centrs" - budžetu atbalstīt neplāno, ziņo aģentūra LETA.

Nākamgad paredzēts saglabāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi pašreizējā apmērā, tā vietā samazinot sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), paaugstinot IIN atvieglojumu par apgādājamām personām un palielinot neapliekamo minimumu.

VSAOI likmi darba ņēmēju pusē plānots samazināt no 11% uz 10,5%, bet darba devēju pusē - no 24,09% uz 23,59%. IIN likme nākamgad tiks saglabāta 24% apmērā un līdz 22% samazināta 2016.gadā. Papildus tam plānots paaugstināt IIN atvieglojumu par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem (165 eiro) un paaugstināt neapliekamo minimumu no 45 līdz 53 latiem (75 eiro). Tāpat paredzēts, ka minimālā alga nākamgad būs 320 eiro (225 lati).

Savukārt Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmuma nodokli, sākot no 2015.gada, līdz 2017.gadā tas sasniegs 15%. Nākamgad mikrouzņēmuma nodokļa likme paliks līdzšinējā apmērā - 9% no apgrozījuma.

Saeima šodien lems par grozījumiem vairākos likumos, kas paredz no 2014.gada 1.janvāra ieviest subsidētās enerģijas nodokli. Politiķi arī skatīs grozījumus likumā par ostām, kas nosaka Rīgas brīvostas pārvaldei, Ventspils brīvostas pārvaldei un Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldei valsts pamatbudžetā ieskaitīt maksājumus par valsts stratēģiskās infrastruktūras izmantošanu.

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz paaugstināt akcīzes nodokļa likmi naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem. Līdzšinējo 90 latu vietā par 1000 kilogramiem gāzes tas būs 161 eiro, kas atbilst 113 latiem. Tāpat paredzētas izmaiņas saistībā ar dabas resursu nodokli - no nākamā gada tiks aplikta ūdens resursu lietošana elektroenerģijas ražošanai mazajās hidroelektrostacijās. Nodoklis tiks aprēķināts atkarībā no izmantotā ūdens daudzuma. Ar nodokli tiks apliktas arī uguņošanas ierīces, bet nodoklis paaugstināts zemes dzīļu resursiem, sadzīves atkritumu apglabāšanai poligonos, videi kaitīgām precēm, iepakojumam un transportlīdzekļiem, kā arī par gaisa piesārņojumu un piesārņojošo vielu emisijām ūdeņos.

Vēl no nākamā gada valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no minimālās algas būs jāveic tiem kapitālsabiedrību valžu locekļiem, kuri savus pienākumus pilda bez atlīdzības uzņēmumā, kam ir apgrozījums, bet nav neviena darba ņēmēja vai arī darba ņēmējiem tiek maksātas algas, kas ir zemākas par minimālo darba algu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!