Foto: stock.xchng

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina valdību nevis īstenot iecerēto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu, bet sākt ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojuma par apgādībā esošiem bērniem palielināšanu, informēja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

ZZS nāk klājā ar šo ideju, atsaucoties uz Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) un finanšu ministra Andra Vilka (V) sniegto informāciju, ka nodokļu iekasēšana ir uzlabojusies un valsts budžeta ienākumi pildās labāk nekā plānots, kā dēļ varētu tikt samazinātas atsevišķu nodokļu likmes.

Ņemot vērā neapmierinošo valsts demogrāfisko situāciju, kā arī 2011.gada 15.februārī Ministru kabinetā apstiprinātās Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes, kuru viens no uzdevumiem ir "paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu par apgādībā esošu personu likmi, paredzot, ka tās apmērs veido 50% no minimālās mēneša darba algas", ZZS rosina ar jaunajām nodokļu iniciatīvām vispirms sniegt reālu atbalstu ģimeņu ar bērniem ienākumu palielināšanai.

ZZS norāda, ka to pašu summu, ko finanšu ministrs atzīst par iespējamu veltīt PVN samazināšanai par 1%, tas ir, aptuveni 45 miljonus latu gadā, ir iespējams novirzīt IIN atvieglojuma par apgādībā esošiem bērniem (aptuveni 500 tūkstošiem personām), palielināšanai no 70 uz 100 latiem par katru apgādībā esošu bērnu.

ZZS nepiekrīt, ka PVN samazināšana par 1% (no 22% uz 21%), kā to piedāvā finanšu ministrs, varētu mazināt inflāciju un stiprināt iespēju 2014.gadā ieviest eiro.

ZZS uzskata, ka, samazinot PVN par 1%, cenas pat teorētiski nevar samazināties vairāk kā par 0,8%. Tā kā nodokļa samazinājums, visticamāk, plānotajā apmērā neattieksies uz visām precēm un pakalpojumiem, praktiski cenu un inflācijas samazinājums būs ne lielāks kā 0,5% vai pat tuvu nullei, un patērētāji visdrīzāk to nesajutīs.

Šobrīd svarīgāka par simbolisku inflācijas mazināšanu ir sociālā klimata uzlabošana, skaidro Jurševska.

Finanšu ministrija rosina PVN likmi gada vidū samazināt no 22% līdz 21%, taču tikai ar nosacījumu, ka ar uzņēmējiem tiek panākta vienošanās par to, ka PVN samazināšana tiks atspoguļota arī cenās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!