Foto: LETA
No 1.oktobra Latvijā sākas paralēlais cenu atspoguļošanas periods, kad preču un pakalpojumu cenām jābūt atspoguļotām divās valūtās – latos un eiro. Tāpat arī patērētājiem izsniegtajos čekos darījumu kopsummai ir jābūt norādītai kā latos, tā eiro.

Aprēķinot preču un pakalpojumu cenas eiro ir jāizmanto Eiropas Savienības Padomes noteikto oficiālo maiņas kursu - 0,702804 lati par vienu eiro.

Cenu paralēlās atspoguļošanas periods ilgs līdz 2014.gada 30.jūnijam un to, vai cenas konvertētas un atspoguļotas korekti, kontrolēs valsts institūcijas.

Kā izņēmumi, uz kuriem neattiecas prasība darījumu kopsummu kases čekos un kvītīs norādīt gan latos, gan eiro, ir noteikti tirdzniecības automāti, piemēram, kafijas, sulu, saldumu automāti, kas izsniedz preci bez pārdevēja klātbūtnes.

Paralēlās cenu atspoguļošanas uzsākšana ir labs brīdis iedzīvotājiem sākt pierast pie naudas jaunās vērtības. Šis periods iedzīvotājiem palīdzēs noorientēties eiro cenās, bet vienlaikus arī kavēs jauno cenu iegaumēšanu, ja vien iedzīvotāji paši mērķtiecīgi tam nesāks veltīt uzmanību. Paralēlā cenu atspoguļošana dod iespēju aci pret aci satikties ar eiro realitāti un iedzīvotājiem to vajag izmantot naudas jaunās vērtības apgūšanai, lai sadzīvošana ar eiro padotos vieglāk, norāda "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

"Naudas maiņai valstī nav par agru sākt gatavoties jau šodien, jo ir daudz apgūstamu lietu, līdz no rēķināšanas latos mēs tiksim līdz rēķināšanai eiro. Mācīšanās nekļūdīgi rīkoties ar jaunajām banknotēm un monētām salīdzinoši būs viegla skola, daudz vairāk laika un pūļu prasīs naudas jaunās vērtības un jauno cenu saprašana. Kamēr uz cenu zīmēm būs gan lati, gan eiro, veikalnieki jauno cenu mums pateiks priekšā, īstā jaunās naudas vērtības mācīšanās sāksies tad, kad latu cenas pazudīs," uzskata Kauliņa.

Tas, cik ātri Latvijas iedzīvotāji pieradīs pie eiro, atkarīgs no daudziem apstākļiem, tomēr lielu lomu spēlē naudas maiņas kurss un pašu attieksme. Latu un eiro vērtība ir samērā tuva – tas iedzīvotājiem ļaus ātrāk pieņemt jaunos ienākumus un izdevumus. No otras puses, lata un eiro maiņas kurss ir sarežģīts un tas apgrūtinās noorientēšanos jaunajās cenās. Saskaņā ar Eirobarometra pētījumiem, ātrāk jauno valūtu pieņem eiro piekritēji, norāda eksperte.

Viņa arī sagatavojusi cilvēkiem vairākus padomus laicīgai sevis pieradināšanai pie eiro

Iemācies galvā pārrēķināt eiro cenas

Eiro un lata maiņas kurss nav pateicīgs viegliem galvas rēķiniem. Tomēr lielākā daļa iedzīvotāju jutīs vajadzību jauno valūtu saistīt ar veco, lai spētu noorientēties savos tēriņos - eiro kā atskaites punktu saviem tēriņiem uzreiz lietot gatavi būs labi ja padsmit procentu iedzīvotāju. Iepērkoties ātrāk un lietderīgāk ir cenas pārrēķināt galvā - tas veicina labāku cenu uztveres veidošanu.

Visprecīzāk un vieglāk galvas rēķinos būs dalīt ar divi un desmit - lai galvā pārrēķinātu eiro cenu latos, cenu eiro izdala ar 2, un tad iegūtajam rezultātam divas reizes pieskaita vienu desmito daļu no eiro cenas.

Piemēram: 9 EUR = 9/2 + 9/10 + 9/10 = 4,50 + 0,9 + 0,9 = 6,30 Ls. Rezultāta pārbaude: 9 EUR * 0,702804 = 6,33 Ls.


Iemācies naudas zīmju un monētu vērtības

Jaunās naudas vērtību iedzīvotāji var apgūt vairākos veidos, lai saprastu, vai preces vai pakalpojuma cena ir pieņemama. Cenu pārrēķinam alternatīvs veids ir eiro monētu un banknošu vērtības apgūšana latos un preču vērtības noteikšana šajos intervālos. Mazas tabuliņas ar eiro nominālu vērtību latos var nēsāt naudasmakā.

Piemēram, 1 EUR = 70 santīmi, 2 EUR = 1,40 Ls, 5 EUR = 3,50 Ls.

Izmanto latu un eiro cenu paralēlās atspoguļošanas periodu, lai iegaumētu jaunās cenas

Cenu paralēlā atspoguļošana palīdzēs iepazīt jauno valūtu, to apliecina citu eirozonas valstu pieredze. Vienlaikus paralēlā cenu atspoguļošana kavēs pierašanu pie jaunajām cenām – kamēr uz cenu zīmēm būs abas cenas, pircēji pievērsīs uzmanību tikai cenai latos. Jauno cenu iegaumēšana nenotiks pati no sevis, tāpēc iedzīvotājiem vajag izmantot duālo cenu atspoguļošanas periodu un mērķtiecīgi iegaumēt eiro cenas ikdienā pirktākajiem produktiem, kas vēlāk varēs kalpot salīdzināšanai ar citu produktu cenām.

Izpēti no ceļojumiem atvestās eiro monētas vai iegādājies eiro sākumkomplektu

35% aptaujāto uzskata, ka tiem ir bijusi pietiekama saskare ar eiro valūtu, lai spētu atpazīt un nekļūdīgi lietot eiro monētas un banknotes. Taču lielākajai iedzīvotāju daļai eiro būs jauna pieredze. Sagaidāms, ka eiro banknotes iedzīvotāji spēs atpazīt un lietot salīdzinoši viegli, bet aprast ar eiro monētām būs ievērojami grūtāk.

Piemēram, Igaunijā 11 mēnešus pēc eiro ieviešanas: banknošu lietošana sagādāja grūtības vien 10% iedzīvotāju, kamēr monētas - 44%. Lai iepērkoties ar eiro spētu precīzi norēķināties un pārbaudīt atlikumu, sameklējiet no ceļojumiem pāri palikušās eiro monētas un banknotes vai decembrī iegādājieties eiro sākumkomplektu ar visu eiro monētu nomināliem. Nesteidzīgi izpētiet monētu izskatu - izmēru, svaru, materiālu, krāsu, biezumu, jostas, jo ar monētu dizaina atpazīšanu var nepietikt - katras valsts emitētajām monētām vienas puses dizains atšķiras.


Pozitīvie pieradīs vieglāk!

Citu valstu pieredze rāda – iedzīvotāji, kas jauno valūtu gaida ar neuzticēšanos, un tie, kas ir atvērti pārmaiņām, izvēlas atšķirīgus pierašanas ceļus. Eiroskeptiķi fokusējas uz pirkumu pārrēķinu, meklējot cenu pārmaiņas, veltot šai nodarbei daudz laika un pūļu, un norēķināšanos jaunajā valūtā padarot sev par patiesu apgrūtinājumu. Vieglāk un ātrāk pie jaunās situācijas pierod tie, kas jauno valūtu mazāk saistīs ar veco un jauno naudas vērtību apgūs intuitīvi – pirks nepieciešamo, nepārrēķinot katra pirkuma cenu, un cenu uztveri veidos caur jaunu pieredzi. Šāda pieeja tipiska jauniešiem, kas dzīvi tver vienkāršāk, secina Kauliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!