Foto: PantherMedia/Scanpix
Sievietes Eiropā joprojām 59 dienas gadā strādā "par velti" strādā par velti. Eiropā sieviešu vidējā darba samaksa ir par 16,4% mazāka nekā vīriešu alga, savukārt Latvijā sievietes saņem vidēji par 13,8% mazāk nekā vīrieši, liecina Eiropas Komisijas dati.

Dati apkopoti par darba samaksu par vienu darba stundu. Tādējādi Eiropas Komisija secina, ka sievietēm, lai nopelnītu tādu pašu summu kā vīrieši, jāstrādā par 59 stundām vairāk.

Centrālās statistikas pārvaldes informācija savukārt liecina, ka Latvijā vidējā sieviešu bruto darba samaksa ir par 16,9% mazāka nekā vīriešiem. Savukārt juridisko un grāmatvedības pakalpojumu nozarē vīrieši saņem par 21,5% mazāk nekā sievietes.

Latvijā viskrasākā darba samaksas atšķirība vērojama gaisa satiksmes nozarē, kur sievietes saņem par 63% mazāk nekā vīriešu.

"Darba samaksas atšķirība pēdējos gados ir samazinājusies tikai nedaudz. Situāciju vēl sliktāku padara tas, ka pēdējos gados novērotās ļoti vājās samazinājuma tendences iemesls galvenokārt ir ekonomiskā krīze, kuras rezultātā samazinājās vīriešu ienākumi, nevis palielinājās sieviešu atalgojums," skaidroja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un ES tieslietu komisāre Viviāna Redinga.

Vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirība tiek norādīta kā procenti no vīriešu izpeļņas; šis rādītājs atspoguļo visā ES ekonomikā konstatēto starpību starp sieviešu un vīriešu vidējo bruto izpeļņu vienā stundā.

Jaunākie dati liecina, ka 2012.gadā visā Eiropas Savienībā sieviešu un vīriešu darba samaksa atšķīrās par 16,4%. Šie dati norāda uz stagnāciju, kas seko nelielai samazinājuma tendencei, kas tika konstatēta pēdējos gados, jo pirms tam darba samaksas atšķirība bija apmēram 17% vai lielāka.

Pastāvīgu atšķirības samazinājuma tendenci var konstatēt Dānijā, Čehijā, Austrijā, Nīderlandē un Kiprā, savukārt līdz šīm novērotā samazinājuma tendence citās valstīs, piemēram, Polijā un Lietuvā 2012.gadā ir attīstījusies pretējā virzienā. Dažās valstīs, piemēram, Ungārijā, Portugālē, Igaunijā, Bulgārijā, Īrijā un Spānijā, vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirība pēdējos gados ir palielinājusies.

Eiropas Komisija samaksas atšķirības samazinājuma tendenci skaidro ar to, ka pieaug augstāko izglītību ieguvušo sieviešu darba ņēmēju īpatsvars, kā arī pastiprinājusies ekonomikas lejupslīdes ietekme dažās nozarēs, kurās strādā pārsvarā vīrieši, tostarp, būvniecībā vai mašīnbūvē. Tādējādi izmaiņu cēlonis nav vienīgi sieviešu samaksas un darba nosacījumu uzlabojumi.

Komisija pašlaik izvērtē iespējas veikt Eiropas līmeņa pasākumus, lai uzlabotu atalgojuma pārredzamību un tādējādi novērstu atšķirību vīriešu un sieviešu darba samaksā, palīdzot veicināt un atvieglot vienlīdzīgas samaksas principa efektīvu piemērošanu praksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!