Foto: LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam, taču valsts ekonomikas pieaugums būs otrs straujākais Baltijas valstīs.

ERAB jaunākajās prognozēs Latvijas ekonomikas pieaugums šogad tiek lēsts 3,5%, kas ir par 0,6 procentpunktiem mazāk nekā tika prognozēts novembrī.

Arī 2019. gadā ERAB Latvijai arī prognozē IKP pieaugumu 3,5% apmērā.

Ekonomikas izaugsme prognoze šim gadam Centrāleiropas reģionā samazināta vēl tikai Lietuvai.

Salīdzinājumā ar novembri Lietuvas ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam samazināta par 0,3 procentpunktiem, un tagad Lietuvas IKP pieaugumu šogad ERAB gaida 3,2% apmērā. Nākamgad banka Lietuvai prognozē ekonomikas izaugsmi 2,8% apmērā.

Igaunijas IKP, ERAB vērtējumā, šogad pieaugs par 3,8%, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā novembrī lēstais, bet nākamgad Igaunijas ekonomikas izaugsme varētu veidot 3%.

ERAB pārskatā norādīts, ka ekonomikas izaugsmes temps Centrāleiropā un Baltijas valstīs pērn ievērojami paātrinājās, pateicoties investīciju un atalgojuma pieaugumam. Taču jaunākās prognozes liecina, ka ekonomikas izaugsmes temps šogad palēnināsies līdz 3,8% un nākamgad līdz 3,3%, salīdzinot ar 4,3% kāpumu pērn. Pieauguma tempa palēnināšanās tiek skaidrota ar kvalificēta darbaspēka trūkumu, kas negatīvi ietekmēs reģiona vidēja termiņa izaugsmes potenciālu.

Vienlaikus ERAB palielinājusi tās darbības reģiona valstu ekonomiskās izaugsmes prognozi šim gadam. ERAB prognozē, ka reģiona ekonomika šogad pieaugs par 3,3%, nevis 3%, kā tika lēsts iepriekš, bet nākamajam gadam prognozēta ekonomikas izaugsme 3,2% apmērā.

ERAB ir 64 dalībvalstu, Eiropas Savienības un Eiropas Investīciju bankas kopīpašums. Tajā dominējošā loma ir Eiropas valstīm, tomēr lēmumu pieņemšanā piedalās arī vairākas citas valstis, tostarp ASV un Japāna. Tā ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!