Foto: Publicitātes attēli

Latvijā janvārī un februārī reģistrēts piektais lielākais eksporta apmēra kritums Eiropas Savienības (ES) salīdzinājumā ar 2015. gada pirmajiem diviem mēnešiem, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati.

Saskaņā ar tiem janvārī-februārī salīdzinājumā ar pirmajiem diviem gada mēnešiem pērn eksporta apmērs Latvijā saruka par 5%. Lielāks kritums reģistrēts tikai Kiprā (-35%), Maltā (-10%), Grieķijā (-8%) un Somijā (-6%).

Kopumā desmit ES dalībvalstīs eksportētās produkcijas apmērs janvārī-februārī bija mazāks nekā šajā laika posmā pērn. Bez iepriekš minētajām piecām valstīm eksporta apmēra kritums reģistrēts arī Dānijā (-4%), Igaunijā un Nīderlandē (abās valstīs -2%), kā arī Lielbritānijā un Portugālē (abās valstīs -1%).

Iepriekšējā gada janvāra-februāra līmenī eksports saglabājās Francijā, Itālijā, Polijā, Spānijā un Zviedrijā, bet 13 valstīs tas pieauga: Čehijā (+10%), Luksemburgā, Slovēnijā un Ungārijā (visās valstīs +5%), Austrijā, Horvātijā, Rumānijā un Slovākijā (visās valstīs +4%), Īrijā (+3%), Lietuvā un Beļģijā (abās valstīs +2%), kā arī Bulgārijā un Vācijā (abās valstīs +1%).

Importa apmērs gada pirmajos divos mēnešos salīdzinājumā ar janvāri-februāri pērn saruka 15 ES dalībvalstīs, Itālijā tas saglabājās stabils, bet 12 valstīs reģistrēts pieaugums.

Lielākais importa kritums aplūkotajā periodā reģistrēts Bulgārijā un Īrijā (abās valstīs -8%), Kiprā un Somijā (abās valstīs -7%), Latvijā (-6%), kā arī Lietuvā un Lielbritānijā (abās valstīs -4%).

Savukārt lielākais importa pieaugums janvārī-februārī gada izteiksmē bijis Maltā (+18%), Rumānijā (+8%), Čehijā (+7%), Ungārijā (+5%), Horvātijā un Slovākijā (abās valstīs +4%), kā arī Igaunijā, Beļģijā, Francijā un Zviedrijā (visās valstīs +3%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!