Foto: LETA
Salīdzinot ar pērno gadu, šā gada februārī par 10,6% pieaudzis rūpniecības produkcijas apjoms, portālu "Delfi" informēja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP).

Sezonāli izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās arīdzan liecina, ka ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā ir 4,6%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – 11,2%, bet elektroenerģijas un gāzes apstrādē – 28,4%, ko sekmējis saražotās elektroenerģijas daudzums un gāzes piegāde patērētājiem.

Salīdzinot ar pagājušā gada februāri, vislielākais apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums ir augsto un vidēji augsto tehnoloģiju ražošanas nozarēs, proti, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (34,8%), ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē (24,7%), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (17,4%), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (15,7%), kā arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas nozarē un citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē. Ievērojams produkcijas izlaides kāpums bija arī apģērbu ražošanā (13,9%) un dzērienu ražošanā (10,4%).

Savukārt ražošanas apjoms samazinājās pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – pārtikas produktu ražošanā (4,2%), kā arī koksnes un koka izstrādājumu ražošanā par (1%). Produkcijas izlaide samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (5,9%), kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (5,4%).

Salīdzinot ar šā gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms februārī pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,3%, tostarp par 0,4% apstrādes rūpniecībā un par 10,7% elektroenerģijas un gāzes apgādē. Savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē samazinājās par 2,2%.

Salīdzinot ar pērnā gada februāri, šogad apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 3,5%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 1,1%, eksportā – par 6%.

2017. gada februārī, salīdzinot ar janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 0,5%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2,2%, bet eksportā samazinājās par 1,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!