Foto: Shutterstock
2015.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieauga par 0,1%. Būvmateriālu cenas pieauga par 0,1%, bet strādnieku darba samaksa, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas būtiski nemainījās, aprēķinājusi Centrālā statistikas pārvalde.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, būvniecības izmaksas pieauga par 1,8%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 7,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,9% un būvmateriālu cenas – par 0,2%.

2015.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildu tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

"Delfi" jau ziņoja, ka 2015.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieauga par 0,3%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 0,7%, būvmateriālu cenas - par 0,5%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 0,3%,

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2014.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 60% apsekoto uzņēmumu pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 miljonam eiro gadā, no tiem 27% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 miljoni eiro gadā.

Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!