Foto: Publicitātes foto

Šā gada februārī, salīdzinot ar pagājušā gada februāri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 1,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Ražošanas apjoms samazinājās elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē – par 13,7% un samazinājumu enerģētikas nozarē vērā ņemami ietekmēja klimatiskie apstākļi, jo februāris bija ievērojami siltāks, salīdzinot gan ar iepriekšējo mēnesi, gan ar pagājušā gada februāri.

Savukārt rūpniecības produkcijas pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 24,1% un apstrādes rūpniecībā – par 1,9%.

"Rūpniecības produkcijas apjoma dinamiku pēdējā gada laikā var raksturot kā stabilu. Neskatoties uz būtisku apjoma samazinājumu metāla ražošanā, apstrādes rūpniecība gada griezumā saglabā nelielu pozitīvu pieaugumu 1.9% apmērā, ko nodrošināja viena no lielākajām apstrādes rūpniecības nozarēm – kokapstrāde," norāda Centrālās statistikas pārvaldes priekšniece Aija Žīgure.

Lielākais pieaugums apstrādes rūpniecības nozarēs ar vislielāko īpatsvaru produkcijas izlaidē bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles – par 8,7% un pārtikas produktu ražošanā – par 8,1%. Kāpums bija arī mēbeļu un elektrisko iekārtu ražošanā – attiecīgi par 16% un 18,8%.

Savukārt ražošanas apjoms samazinājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 44,7%, metālu ražošanā – par 27,2% un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā – par 22,4%.

2013.gada februārī, salīdzinot ar šā gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājies par 2,6%, un to būtiski ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 8,7%. Savukārt apstrādes rūpniecībā ražošana pieauga par 0,2%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,7%.

Salīdzinot ar šā gada janvāri, februārī produkcijas pieaugums bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 9,5%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 5,2%, koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles – par 5%.

Savukārt samazinājums bija metālu ražošanā – par 19,5%, citu transportlīdzekļu ražošanā (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) – par 17,4% un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā – par 9,5%.

2013.gada janvārī rūpniecības produkcijas izlaide (faktiskajās cenās) bija 406,1 miljons latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!