Foto: Aivars Siliņš

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2017. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā par 2,1% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 16,1%, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē par 8,9%, samazinoties elektroenerģijas ražošanas apjomam.

Nozīmīgs apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju ražošanas nozarēs: automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 35,4%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 28%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 13,8% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 13,1%. Joprojām ražošanas apjoma kāpumu uzrādīja pēc īpatsvara lielākā nozare – koksnes un koka izstrādājumu ražošana – par 8,6%.

Savukārt produkcijas izlaide samazinājās pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu, izņemot mašīnas un iekārtas ražošanā (kritums attiecīgi par 6,3% un 1,9%). Par 15,1% ražošanas apjoma samazinājums bija arī iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā, par 10,3% – papīra un papīra izstrādājumu ražošanā un par 8,4% – tekstilizstrādājumu ražošanā.

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2018. gada maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,6%, tai skaitā, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,7% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,2%, savukārt apstrādes rūpniecība palika iepriekšējā mēneša līmenī.

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2017. gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 8,1 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 8,3% un eksportā – par 7,9% (tai skaitā, eirozonā – par 7,5%, ārpus eirozonas – par 8,2%).

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2018. gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 0,8%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 2,6%, savukārt eksportā pieauga – par 0,2% (kritums eirozonā – par 4,8%, bet pieaugums ārpus eirozonas – par 2,2%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!