Foto: F64

Ēnu ekonomika 2014.gadā Latvijā nav mazinājusies, tās īpatsvaram esot apmēram 24% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Turklāt tas ir gandrīz divreiz augstāks rādītājs nekā kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Zviedru ekonomikas augstskolas pētnieks Arnis Sauka.

Sauka minēja, ka pētījums par ēnu ekonomiku 2014.gadā liecinot, ka Igaunijā un Lietuvā ēnu ekonomikas īpatsvars ir krities. Savukārt Latvijā ēnu ekonomika 2013.gadā tāpat kā pērn bijusi 23,8%.

Vienlaikus pētījumā secināts, ka ēnu ekonomika pieaugusi būvniecībā, sasniedzot 50%. Tāpat pieaugums redzams mazumtirdzniecības nozarē.

Tradicionāli ēnu ekonomika lielāka ir Rīgā un Kurzemē.

Runājot par ēnu ekonomikas apkarošanu, Sauka minēja, ka lielu uzmanību tai pievērš Valsts ieņēmumu dienests (VID), taču politikas veidotāji nesaprot, ka ēnu ekonomikas mazināšana nav tikai VID darbs, bet gan pie tā jāstrādā visām ministrijām. Pētnieks pauda viedokli, ka ēnu ekonomiku ir iespējams apkarot, "ja grib". Sauka pārliecināts, ka, labi strādājot tikai dienestam un Finanšu ministrijai, var nodarīt pāri mazajiem uzņēmumiem, tāpēc par sistēmu jādomā kompleksi.

Pētījuma rezultāti leicina, ka krievvalodīgie vairāk iesaistoties ēnu ekonomikā, jo neidentificē sevi ar valsti, sacīja Sauka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!