Foto: AP/Scanpix
Ietekmīgais biznesa medijs "Bloomberg" radījis "Robina Huda indeksu", aprēķinot, cik daudz naudas iegūtu katras valsts trūcīgākie iedzīvotāji, ja viņiem vienlīdzīgās daļās tiktu izdalīta valsts turīgākā iedzīvotāja bagātība.

"Bloomberg" gan savos aprēķinos nav iekļāvis Latviju, tomēr, piemērojot medija izmantoto metodoloģiju, portāls "Delfi" sarakstam pievienojis arī datus par Latviju.

Latvijas bagātākais cilvēks saskaņā ar pērnā gada rudenī publiskotu pētījumu ir AS "ABLV Bank" līdzīpašnieks Oļegs Fiļs. Lato Lapsas, Kristīnes Jančevskas, korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" un "Lursoft" aprēķini liecina, ka tobrīd viņa īpašumu vērtība bija 299 miljoni eiro.

Latvijā saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem - 2013. gada - datiem nabadzības riskam pakļauti ir 645 tūkstoši valsts iedzīvotāju. Ja Fiļs nolemtu savus īpašumus pārdot un iegūto naudu izdalīt visiem valsts trūcīgākajiem iedzīvotājiem, tad katram sanāktu 463,56 eiro (infografikā norādīta summa ASV dolāros).

Jānorāda, ka "Robina Huda indekss" dažādās valstīs ilustrē atšķirīgas lietas - augstāks indekss var liecināt, ka turīgāko bagātības ir tik lielas, ka uz katru zem nabadzības sliekšņa dzīvojošo personu sanāktu iespaidīga summa, citās ir salīdzinoši neliela trūcīgo iedzīvotāju proporcija. Savukārt mazāks indekss skaidrojams gan ar milzīgu nabadzīgo cilvēku daļu, gan to, ka bagātākā cilvēka uzkrātā turība ir zemāka nekā miljonāriem vai miljardieriem citās valstīs.

Tāpat nozīmīgi, ka nabadzības slieksnis katrā valstī ir atšķirīgs. Latvijā 2013. gadā tas bija 260 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!