Foto: F64

Latvijas rūpniecībā šā gada jūnijā salīdzinājumā ar 2017. gada attiecīgo mēnesi ražotājcenas augušas par 4,7%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ceturtdien publicētie dati.

Ražotājcenas jūnijā salīdzinājumā ar 2017. gada sesto mēnesi pieaugušas 26 ES dalībvalstīs, tostarp straujākais kāpums gada laikā bijis Dānijā (+9,1%), kurai seko Beļģija (+8,4%), Lielbritānijā (+8,2%) un Igaunija (+8%). Lietuvā ražotājcenas šajā periodā palielinājušās par 5,1%.

Tikmēr kritums fiksēts vien Luksemburgā (-1,5%) un Īrijā (-2,6%).

Vienlaikus ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas jūnijā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada pieaugušas par 4,4%, bet eirozonā kāpums bijis 3,6% apmērā.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - maiju - ražotājcenas gan ES, gan eirozonā vidēji palielinājušās par 0,4%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas jūnijā palielinājušās 24 ES dalībvalstīs, samazinājušās trīs valstīs, bet Maltā tās saglabājās nemainīgas. Straujākais kāpums bijis Dānijā (+2,6%), Igaunijā (+2,1%), Ungārijā (+1,6%) un Latvijā (+1,5%). Samazinājums reģistrēts vien Horvātijā (-0,1%), Grieķijā (-0,6%) un Luksemburgā (-0,9%), bet Lietuvā ražotājcenas pieaugušas par 0,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!