Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū Latvijā šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn bija piektais straujākais mājokļu cenu pieaugums, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" jaunākie dati par 27 bloka dalībvalstīm.

Latvijā - tāpat kā Īrijā - šā gada pirmajos trīs mēnešos mājokļu cenas bija par 7,4% lielākas nekā šajā pašā periodā pērn. Lielāks mājokļu cenu kāpums gada izteiksmē janvārī-martā reģistrēts Ungārijā (+15,2%), Austrijā (+13,4%), Zviedrijā (+12,5%) un Lielbritānijā (+8,0%).

Kopumā 25 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, mājokļu cenas pirmajā ceturksnī bija lielākas nekā janvārī-martā pērn. Mājokļu cenu pieaugums Lietuvā bija 3,4%, bet Igaunijā - 2,0%.

Savukārt mājokļu cenas samazinājās Itālijā un Kiprā (abās valstīs -1,2%).

Pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni mājokļu cenas pieauga 20 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet tās samazinājās septiņās bloka valstīs: Kiprā (-3,4%), Maltā (-2,8%), Beļģijā (-0,6%), Itālijā (-0,4%), Francijā (-0,2%), kā arī Igaunijā un Īrijā (abās valstīs -0,1%).

Lielākais mājokļu cenu pieaugums pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar oktobri-decembri pērn tika reģistrēts Ungārijā (+5,2%), Austrijā (+4,2%) un Rumānijā (+3,3%). Latvijā un Lietuvā pieaugums bija 0,8%.

Kopumā ES dalībvalstīs gada izteiksmē janvārī-martā mājokļu cenas pieauga par 4,0%, bet ceturkšņa izteiksmē - par 0,7%. Eirozonā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn mājokļu cenas pieauga par 3,0%, bet ceturkšņa izteiksmē - par 0,4%.

Apkopojot datus par mājokļu cenām, statistiķiem nebija pieejami dati par Grieķiju, savukārt Bulgārijas un Itālijas dati ir provizoriski, bet Luksemburgas datos nav iekļautas jaunas vienģimenes mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!