Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas Banka samazinājusi šā gada inflācijas prognozi līdz 0,4%, bet nākamajam gadam - līdz 1,3%, žurnālistiem piektdien pavēstīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš norādīja, ka gada inflācijas līmenis Latvijā kopš maija ir krietni sarucis un šādu cenu attīstību būtiski ietekmēja pārtikas un enerģijas cenu sarukums.

"Naftas cenas pasaulē pēdējo mēnešu laikā ir pakāpeniski sarukušas. Atbilstoši pasaules energoresursu cenu tendencēm jūnijā – augustā arī "Latvijas Gāze" turpināja samazināt dabasgāzes tarifus mājsaimniecībām un rūpnieciskajiem patērētājiem. (..) Tikmēr Krievija pagarināja esošo sankciju periodu pārtikas produktiem Eiropas Savienības valstīm un pēcāk noteica vēl jaunus pārtikas tirdzniecības ierobežojumus Latvijai. Tādējādi saglabājas jau manis minētais lejupvērsts spiediens uz pārtikas cenu līmeni," sacīja Latvijas Bankas prezidents.

"Saistībā ar samazināto ekonomiskās aktivitātes prognozi, mūsu šā gada inflācijas prognoze ir 0,4% (samazināta no 0,7%). 2016.gadā cenu kāpums gaidāms 1,3% līmenī," pauda Rimšēvičs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka jūnijā Latvijas Banka samazināja 2015.gada Latvijas inflācijas prognozi no 0,9% līdz 0,7%, savukārt 2016.gadā Latvijas Banka iepriekš prognozēja inflāciju tuvu 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!