Foto: PantherMedia/Scanpix
Šā gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada 4. ceturksni, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzināmajās cenās pēc precizētiem datiem sezonāli izlīdzināti palielinājies par 0,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Savukārt 2016. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada 1. ceturksni, IKP pieauga par 1,5% pēc sezonāli izlīdzinātajiem un par 2,1% pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem.

1. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada 1. ceturksni, apstrādes rūpniecības nozare pieaugusi par 0,5%. Lielākie pieaugumi bija vērojami tekstilizstrādājumu ražošanā – par 12 %, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 9 %, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 8 %. Samazinājumu uzrāda pārtikas produktu ražošanas nozare – par 1,5 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozare – par 4 %, apģērbu ražošanas nozare – par 6 % .

Būvniecības produkcijas apjoms samazinājās par 19 %. Lielākie kritumi vērojami dzīvojamo ēku būvniecībā par 25%, autoceļu, šoseju, ielu, ceļu un dzelzceļu līniju būvniecībā – par 26 %. Pieaugums bija vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā – par 49 % un viesnīcu būvē – par 107%.

Mazumtirdzniecība palielinājās par 1%, tai skaitā par 2% pieauga pārtikas un par 1% – nepārtikas preču tirdzniecība. Vairumtirdzniecība šajā laika periodā pieaugusi par 6 %. 2016. gada 1. ceturksnī salīdzinājumā ar 2015. gada 1. ceturksni transporta nozare palielinājusies par 2 %, t.sk. pasažieru pārvadājumi – par 6 % un kravu apgrozība – par 1 %.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apjoms palielinājies par 6 %, t.sk. azartspēļu nozarē pieaugums par 9 %.

IKP pieaugumu veicināja arī produktu nodokļi (pievienotās vērtības, akcīzes un muitas nodokļi), kas 2016. gada 1. ceturksnī pieauga par 6 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!