Foto: LETA
Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs zem 3%, tā varētu būt 2,5-3% robežās, piektdien, 5. decembrī, preses konferencē atzina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars.

Ekonomikas izaugsme ir kļuvusi lēnāka vājo investīciju un nelabvēlīgas ārējās vides dēļ.

SVF eksperti secinājuši, ka ģeopolitiskās spriedzes, Rietumvalstu sankciju pret Krieviju un tās noteikto pretsankciju ietekme uz Latvijas ekonomikas izaugsmi ir bijusi salīdzinoši maza, tomēr ģeopolitiskais konflikts kopā ar eirozonas vājo atgūšanos ir mazinājis konfidenci un atturējis no investīcijām.

Nākamgad izaugsme varētu būt līdzīga, pozitīva ietekme uz ekonomiku būs gaidāmajai rūpnīcas "Liepājas metalurgs" darbības atsākšanai.

Vidēja termiņa prognozes par Latvijas tautsaimniecības attīstību ir pozitīvas, pieņemot, ka norimstas ģeopolitiskā spriedze un ka eirozona atkopjas no ieilgušā ekonomikas vājuma. Latvijas ekonomikas izaugsmei vajadzētu paātrināties, ja atgūsies Latvijas tirdzniecības partneri un "Liepājas metalurgs" atsāks ražošanu.

SVF misija secinājusi, ka Latvijas tautsaimniecībā ir vāja investīciju ieplūde. Lai ilgtermiņā investīcijas atkoptos, ir nepieciešams apturēt jau pārāk ilgi novērojamo kredītportfeļa samazināšanos. Šajā saistībā būtu arī jāpārskata nesenie grozījumi Maksātnespējas likumā, kas kredītņēmēja atbildību reducē uz iespēju atteikties no ieķīlātā īpašuma. Šie grozījumi var sekmēt pirmās iemaksas pieaugumu un ierobežot kredītu pieejamību mājsaimniecībām, jo sevišķi zemu ienākumu mājsaimniecībām un jaunām mājsaimniecībām, secināja SVF.

Aijars preses konferencē arī atzīmēja, ka trīs lielākās Latvijas bankas veiksmīgi ir izturējušas Eiropas Centrālās bankas novērtējuma pārbaudes. Latvijas banku sistēma kopumā ir veselīga, tomēr jāsaglabā modrība, uzraugot nerezidentu depozītus, kas veido aptuveni pusi no visiem noguldījumiem Latvijas banku sektorā. Jo sevišķi būtiska šī uzraudzība ir reģionālās spriedzes kontekstā.

SVF misija Latvijā uzturējās šonedēļ. Tās eksperti tikās ar dažādu institūciju pārstāvjiem un vērtēja Latvijas ekonomisko situāciju.

Vēl martā SVF prognozēja, ka Latvijas tautsaimniecība šogad varētu augt ap 4%, tolaik gan atzīstot, ka ir grūti prognozēt Ukrainas un Krievijas krīzes ietekmi uz Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!