Foto: LETA

Šā gada gada janvārī, salīdzinot ar 2016. gada janvāri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms samazinājās par 0,1%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 5,9%.

Lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 12,5%), kā arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 10,6%). Savukārt lielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 14,2%) un mazumtirdzniecībā nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā ir nepārtika (par 2,6%). Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 8,8 %.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 8,4%.

Salīdzinot ar pērnā gada decembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājās par 2,4%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 4,4%, bet nepārtikas preču pārdošanas apjoms – par 1,1%.

Apgrozījums pieaudzis informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 13,8%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā ir nepārtika (par 8,1%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 5,3%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 2,5%), kā arī autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 1,2%).

Savukārt apgrozījums krities mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11%), mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 7,3%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,1%).

Janvārī salīdzinājumā ar 2016. gada decembri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 18%. Gadu iepriekš – 2016. gada janvārī, salīdzinot ar 2015. gada decembri, – apgrozījums saruka par 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!