Foto: DELFI

Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad 11 mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 3,9% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu pieaudzis par 3,4%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apmēri palielinājušies par 5,1%.

2017.gada novembrī, salīdzinot ar 2016.gada novembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 4,7%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apmērs audzis par 5,4%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieaugusi par 4,6%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība - par 3,9%.

Lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija mājsaimniecības elektroierīču (par 40,8%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu (par 14,6%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla (par 15,3%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 15,4%). Savukārt apgrozījums samazinājās mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 15,7%), stendos un tirgos (par 6,2%), kā arī kritums bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 3,8%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, šogad novembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri pieaudzis par 8,3%.

Savukārt 2017.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājies par 1%.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums audzis par 0,9%, nepārtikas preču apgrozījums, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, nav mainījies, bet autodegvielas mazumtirdzniecība pieaugusi par 5%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, apgrozījums samazinājies informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu (par 9,2%), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 1,4%), kā arī mazumtirdzniecībā nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā ir nepārtika (par 6,5%). Savukārt apgrozījums pieaudzis mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 14,7%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču (par 3,9%), kā arī metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 1,8%).

2017.gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājies par 2,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!