Foto: Shutterstock

Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums salīdzinājumā ar 2015.gada attiecīgo periodu pieaudzis par 0,2%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apmēri palielinājušies par 3,1%.

2016.gada augustā, salīdzinot ar 2015.gada augustu, mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums audzis par 1,1%. Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums samazinājies par 2,3%, bet nepārtikas preču grupā tas pieaudzis par 2,8%.

Gada laikā lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 23,7%),kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 21,1%), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 9%), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 7,9%), kā arī mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 7,2%). Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,9%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 3%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 2,5%), kā arī autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 0,6%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu saglabājās nemainīgs.

Savukārt 2016.gada augustā, salīdzinot ar jūliju, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,2%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 0,5%, bet nepārtikas preču pārdošanas apmērs saruka par 0,9%.

Salīdzinot ar jūliju, apgrozījums pieaudzis kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 12,6%), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,6%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 3,3%), kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 3%), kā arī farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,8%). Savukārt apgrozījums sarucis autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 4,5%), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 1,8%), kā arī metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 1,1%).

Šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, palielinājās par 0,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!