Foto: F64

2016. gada novembrī, salīdzinot ar 2015. gada novembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 11%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Produkcijas pieaugumu novembrī, salīdzinot ar novembri gadu iepriekš, nodrošināja nozīmīgs izlaides kāpums lielākajā daļā apstrādes rūpniecības nozaru, tai skaitā tādu augstu un vidēji augstu tehnoloģiju ražošanas nozarēs kā automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā par 46,6%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 31,3%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 14,6%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 12,2%, kā arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā. Kā vienu no būtiskākajiem ražošanas pieaugumu ietekmējošiem faktoriem var minēt produkcijas pieprasījuma palielināšanos eksporta tirgos, sevišķi valstīs ārpus eirozonas.

Savukārt enerģētikā produkcijas ražošanas pieaugumu ietekmēja elektroenerģijas ražošanas pieaugums hidroelektrostacijās un koģenerācijas stacijās.

2016. gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 2,8%, tai skaitā kāpums apstrādes rūpniecībā par 1,9% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7,4%, bet kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,9%.

2016. gada novembrī, salīdzinot ar 2015. gada novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 4,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 4,3% un eksportā – par 4,9% (no tā eirozonā – par 0,7% un ārpus eirozonas – par 8%).

2016. gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 1,9%. Apgrozījums vietējā tirgū palielinājās par 0,6% un eksportā par 3,4% (eirozonā – par 3,1%, ārpus eirozonas – par 2,4%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!