Foto: F64

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2016. gada novembrī, salīdzinot ar 2015. gada novembri, palielinājās par 1,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp preču cenas pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem – par 2,9%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni novembrī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika posmu, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, atpūtai un kultūrai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas gada laikā vidēji palielinājās par 2,6%. Cenas pieauga pienam, sieram un olām, gaļai un gaļas izstrādājumiem, cukuram, maizei un graudaugiem, sviestam, saldumiem, svaigām vai atdzesētām zivīm, sālim un garšvielām, kā arī ievārījumam un medum, atspirdzinošajiem dzērieniem. Savukārt lētāka kļuva kafija, augu eļļa, svaigi dārzeņi, kartupeļi, svaigi augļi.

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 5,2%, bet alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,5%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, mājokļa īres maksa, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam. Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, ūdensapgāde.

Vidējais cenu līmenis veselības aprūpei palielinājās par 2,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem, zobārstniecības, kā arī ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Transporta cenas pieauga par 1,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 3,1%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, toties lētākas kļuva rezerves daļas un piederumi personiskajiem transportlīdzekļiem, pasažieru aviopārvadājumi, kā arī pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem.

Kompleksie atpūtas pakalpojumi kļuva par 7,7% dārgāki. Cenas pieauga arī kultūras pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem, ziediem, atpūtas un sporta pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Šā gada novembrī, salīdzinot ar 2016. gada oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%. Precēm cenas palielinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,2%.

Cenas novembrī visvairāk ietekmēja cenu kāpums pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritums apģērbam un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,2%. Sadārdzinājās svaigie dārzeņi, svaigie augļi, sviests, žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa, saldumi, gaļas izstrādājumi, olīveļļa un kafija, savukārt cenas samazinājās mājputnu gaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm, augu eļļai un kartupeļiem.

Alkoholisko dzērienu cenas vidēji saruka par 0,6%, ko ietekmēja akcijas vīnam un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 0,1%.

Apģērbiem cenas samazinājās par 1,2% un apaviem – par 1,7%.

Ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi bija par 0,2% lētāki, bet transporta grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 1,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!