Foto: LETA

Patlaban ir grūti prognozēt Krievijas draudu - pagarināt embargo Eiropas Savienības (ES) produktiem - ietekmi uz Latvijas ekonomiku, atzina Finanšu ministrijā (FM).

FM pārstāvis Aleksis Jarockis skaidroja, ka ministrija vidēja termiņa makroekonomiskajās prognozēs, kas tiks izmantotas 2016.gada budžeta sagatavošanai, jau ir ietvērusi Krievijas pagājušā gada augustā noteikto sankciju pagarināšanu. Pēc šīm prognozēm Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2016.gadā palielināsies par 3%. "Gadījumā, ja sankcijas netiktu pagarinātas, tam būtu pozitīva ietekme uz IKP pieaugumu, kas varētu būt lielāks par bāzes scenārijā prognozēto," teica Jarockis.

Ņemot vērā, ka aktualizētā ekonomikas izaugsmes prognoze 2016.gadam kopumā nav koriģēta, Latvijas budžeta ieņēmumu prognozes varētu būt tuvu pavasarī Stabilitātes programmā prognozētajam līmenim, proti, IKP 2015.gadā pieaugs par 2,1%, savukārt 2016.gadā - par 3%. "Taču par to precīzāk varēs spriest augusta sākumā, kad valdība skatīs vispārējās valdības budžeta bilances prognozes nākamajiem trim gadiem," piebilda Jarockis.

Viņš atgādināja, ka Krievijas sankciju ieviešanas brīdī to tiešā ietekme uz IKP nepārsniedza 0,2%. Tomēr sankciju atcelšanas gadījumā attiecīgā pozitīvā ietekme uz ekonomiku vairs nesasniegtu šo apmēru, jo gada laikā zaudēto tirgu pilnībā atgūt vairs nebūtu iespējams. Tajā pašā laikā FM pārstāvis atzina, ka eksportētājiem kopumā ir izdevies visai veiksmīgi kompensēt zaudēto pārtikas eksporta tirgu Krievijā.

Pagājušajā gadā, neskatoties uz ieviestajām sankcijām, Latvijas kopējais preču eksports palielinājās par 2,4%, neskatoties uz to, ka preču eksports uz Krieviju saruka par 5,6%. Līdzīga situācija saglabājas 2015.gadā, kad Latvijas kopējais eksports četros mēnešos audzis par 2,5%, kamēr eksports uz Krieviju sarucis par 23,9%. Eksporta kritumu uz Krieviju kompensējis pieaugums uz tādiem tirgiem kā Lietuva, Dānija, Lielbritānija, ASV.

Jau ziņots, ka ES dalībvalstis 17.jūnijā vienojušās vēl par sešiem mēnešiem - līdz 2016.gada janvārim - pagarināt sankcijas, kas piemērotas Krievijai par tās agresiju pret Ukrainu, ziņo informēti avoti. Savukārt Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs paziņoja - ja ES pagarinās Krievijai piemērotās sankcijas, Maskava pagarinās embargo ES pārtikas produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!