Foto: Shutterstock

Pagājušo gadu raksturo pārtikas cenu pieaugums, tāpat pērn būtiski auguši izdevumi arī transportlīdzekļu īpašniekiem, jo ievērojami sadārdzinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšana un arī degviela, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētie dati.

Vidējā gada inflācija pērn bija 2,9%, portālu "Delfi" informēja Centrālās statistikas pārvaldē. Šis rādītājs raksturo 12 mēnešu vidējo patēriņu cenu līmeni decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējiem 12 mēnešiem.

Savukārt pērn decembrī salīdzinājumā ar 2016. gada decembri vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,2%. Precēm cenas pieauga par 2% un pakalpojumiem – par 2,6%, informē statistiķi.

Pērn piena cenas pieauga par 13,7%. Tā rezultā dārgāks kļuva skābais krējums (+26,5%), kefīrs (+16,8%), sviests (+55,8%), biezpiens (+5,8%), saldais krējums (+17,1%), siers (+2,6%).

Strauji augušas cenas arī olām (+24,7%). Cenas palielinājušās žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+4,1%), cūkgaļai (+6%) un mājputnu gaļai (+2,6%).

Dārgāki bija āboli (+34,1%), kartupeļi (+12,0%) un konditorejas izstrādājumi (+2,5%).

Tajā pašā laikā atsevišķām pārtikas precēm cenas gada laikā samazinājās. Lētāks kļuva cukurs (-26,1%), gurķi (-18,7%), maltā kafija (-7,2%), vīnogas (-16,9%), svaigas vai atdzesētas zivis (-4,3%) un saldie pipari (-10,2%). Kopumā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3,8%.

Gada laikā būtiski pieauguši izdevumi transportlīdzekļu īpašniekiem, ko noteica ievērojams cenu kāpums autotransportlīdzekļu apdrošināšanai par 64,1% un degvielai par 4,8%. Cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Vidējais cenu līmenis palielinājās ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī veselības aprūpei. Dārgāka bija siltumenerģija, cietais kurināmais, dabasgāze, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi. Cenu pieaugumu veselības aprūpei veicināja farmaceitisko produktu cenu pieaugums, kā arī zobārstniecības pakalpojumu un ārstu speciālistu pakalpojumu sadārdzināšanās.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 7,1%, ko papildu autotransportlīdzekļu apdrošināšanai noteica cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās mājokļa iekārtas grupā par 1,8%. Lētāki bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi (-6,1%), mājsaimniecības tekstilizstrādājumi, mēbeles un mājokļa iekārta.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija lietotām automašīnām, tabakas izstrādājumiem, ēdināšanas pakalpojumiem un telekomunikāciju pakalpojumiem. Savukārt cenu samazinājums bija pasažieru aviopārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum, apaviem.

Decembrī salīdzinājumā ar novembri vidējais patēriņa cenu līmenis nemainījās. Bija vērojams gan atsevišķu preču un pakalpojumu cenu kāpums, gan pirmssvētku atlaides un izpārdošanas.

Decembrī salīdzinājumā ar novembri precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%, savukārt pakalpojumiem pieauga par 0,5%.

Decembrī lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu pieaugumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem. Vienlaicīgi šo kāpumu kompensēja gada nogalei raksturīgais cenu samazinājums akciju un izpārdošanu veidā apģērbam un apaviem, mājokļa iekārtai un personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!