Foto: LETA
Šā gada pirmie seši mēneši OCTA nozarei ir bijuši negatīvi - apdrošināšanas sabiedrību peļņas vai zaudējumu aprēķina rādītāji liecina, ka pirmais pusgads noslēgts ar 800 000 latu zaudējumu, informē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB).

"Jau 2011.gada pirmā ceturkšņa rezultāti liecināja, ka arī šogad nozare cietīs zaudējumus. Arīdzan 2010.gads tika noslēgts ar 2,6 miljonu lielu zaudējumu, kam par iemeslu kalpoja ekonomiskās lejupslīdes dziļi atstātas sekas uz apdrošināšanas nozari. Līdz ar ko likumsakarīgi, ka 2011.gada pirmais pusgads tika noslēgts ar negatīvu bilanci, ko primāri ir ietekmējušas zemās OCTA polises cenas. Jo tieši cenu faktors ir viens no galvenajiem kritērijiem nozares stabilai darbībai. Pirmajā pusgadā arī sāka paaugstināties medicīnisko un remonta pakalpojumu cenas, kā rezultātā nopelnīto prēmiju apjoms nespēja segt visus OCTA darbībai saistošos izdevumus," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

2011.gada pirmajā pusgadā apdrošināšanas sabiedrības prēmijās nopelnījušas 12 601 000 latus, kas ir par 6 746 565 latiem mazāk nekā 2010.gada pirmajā pusgadā. Arī kopējo atlīdzību izmaksu apjoms ir sarucis: 2010.gada pirmajā pusgadā tie bija 13 087 197 latu, bet 2011.gada pirmajos sešos mēnešos - 8 338 396 latu.

2011.gada sešos mēnešos par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem un rīcības atbilstību OCTA likumam kopā saņemtas 147 sūdzības. Kopējais saņemto sūdzību skaits, salīdzinot ar 2010.gada sešiem mēnešiem, ir palicis praktiski nemainīgs – samazinājums par 1,3%. Tai skaitā par apdrošināšanas sabiedrību lēmumiem ir saņemtas 96 sūdzības, kas ir par 5,9% mazāk, nekā 2010.gada sešos mēnešos.

"Nav noslēpums, ka līdz ar krīzes iestāšanos transportlīdzekļu īpašnieki ir mēģinājuši dažādos veidos saņemt lielākas atlīdzības summas. Tāpēc arī apdrošināšanas sabiedrības īpašu uzmanību pievērš atlīdzību izmaksu pamatotībai. Jo nepamatotas izmaksas, vienalga vai runa ir par atlīdzības apmēru vai izdevumiem, kuri nav attiecināmi uz konkrēto negadījumu atstāj negatīvu ietekmi uz kopējo polises cenu. Taču kopsummā OCTA nozarē ir vērojama kopējā sūdzību skaita pieauguma apstāšanās tendence, ko apliecina sūdzību skaita saglabāšanās 2010.gada līmenī," norāda Stengrevics.

LTAB apkopotā informācija liecina, ka visbiežāk ceļus satiksmes negadījumos cietušo transportlīdzekļu īpašnieki sūdzas, jo nav apmierināti ar novērtētā zaudējuma apmēru vai pats tiek atzīts par daļēji līdzatbildīgu zaudējumu nodarīšanā. Kopš 2000.gada sūdzību īpatsvars, kurās apdrošināšanas sabiedrības lēmums ir atzīts par nepamatotu, ir bijis robežās no 0,09% līdz 0,21% no visiem apdrošināšanas gadījumiem. 2011.gada sešos mēnešos šis rādītājs ir 0,20% no visiem apdrošināšanas gadījumiem un 86% gadījumos sabiedrības ir ņēmušas vērā LTAB atzinumā norādīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!