Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrija (EM) rosina pārdalīt 6887 eiro, lai Valsts vides dienestam (VVD) uzticētu no degvielas piegādātājiem saņemto datu apkopošanu, liecina 19.septembra valdības sēdes darba kārtība.

Eiropas Savienības tiesību akti nosaka degvielas piegādātājiem pienākumu aprites cikla siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšanai un ziņošanai par Latvijā piegādātās degvielas un enerģijas daudzumu un siltumnīcefekta gāzu intensitāti piegādātajā degvielā.

Lai šādu regulējumu pārņemtu Latvijas normatīvajā regulējumā, EM plāno grozīt likumu par piesārņojumu, nosakot VVD jaunu pienākumus - nodrošināt un uzraudzīt no degvielas piegādātājiem saņemto datu apkopošanu un ziņošanu Eiropas Komisijai, kā arī sankciju administrēšanu par uzliktā pienākuma (attiecībā uz aprites cikla SEG emisiju samazināšanu) neizpildi.

Likumprojekta tiesiskais regulējums attiecībā uz aprites cikla SEG emisiju samazināšanu no degvielas, ko izmanto autotransportā, vistiešāk ietekmēs personas, kuras atbildīgas par degvielas pārvietošanu caur akcīzes nodokļa maksāšanas vietu, tas ir, komersantus, kuri ir saņēmuši speciālās atļaujas (licences) darbībām ar akcīzes precēm un piegādā naftas produktus tirdzniecībai. Šie komersanti ir tās pašas personas, kuras maksā valsts nodevu par drošības rezervju uzturēšanu proporcionāli savas saimnieciskās darbības apmēram.

Lai VVD varētu nodrošināt jaunās funkcijas, EM aicina no savas budžeta programmas "Naftas produktu rezervju uzturēšana" pārdalīt 6887 eiro VVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!