Foto: Publicitātes foto
"Zelts - barbarisks relikts." Bieži esam dzirdējusi šadu salīdzinājumu, bet Džeimss Rikardss, grāmatas "The New Case for Gold" autors, apgalvo, ka zelts, nevis bitkoin, ir XXI gadsimta valūta.

Autora secinājums - zelts ir nauda. Monetārie standarti ir balstīti tieši uz zeltu un tie ir vēlami, neskatoties uz oficiālu standartu neesamību. Visbeidzot, galvenais secinājums ir tāds, ka cilvēkiem, pērkot zeltu, vajadzētu pāriet uz sava veida "Personīgo Zelta Rezervi".

Un mēs varam runāt tikai par fizisko zeltu, standarta zelta stieņos. Tos ražo dažādi ražotāji, piemēram, pārstrādes uzņemumi Argor Heraeus, Degussa, Umicore, Valcambi un stieņi var būt dažāda lieluma, kas ļauj saglabāt zeltā, līdzīgi kā naudā uzkrājumus gan miljonāriem, gan viduvēji nodrošinātiem cilvēkiem.

Apskatīsim finanšu krīzes piemēru, kas notika 2015.gadā Ķīnā. Cenu kritums vērtspapīru tirgū izraisīja milzīgu Ķīnas investoru līdzekļu izņemšanu no vērtspapīru tirgus, bet Ķīnas finanšu sistēma nevarēja nodrošināt citas iespējas naudas ieguldījumiem. Tad ķīniešu investori saprata, ka tikai investējot zeltā investīcijas var saglabāt bez zaudējumiem. Pieaugošais pieprasījums pēc zelta kontraktiem izraisīja milzīgu fiziskā zelta trūkumu. Bankas bija spiestas atteikt kontraktu slēgšanu zelta piegādei un slēgt zelta glabāšanas kontus, bet zelts kurš glabājas klientu kontos tika iekļauts banku bilancē.

Ko darīt, lai izvairītos no paniska pieprasījuma pēc zelta nākotnē? Atbilde ir vienkārša - nopērciet tagad dažus zelta stieņus un ievietojiet to drošā vietā.

Un par kādu drošu vietu mēs varam runāt? Autors secina, ka ir nepieciešams izmantot privātu specializētu uzglabāšanu. Un kāpēc ne banku glabātuvi? Iemesls ir tāds, ka pašlaik bankas atrodas zem stingras valdības kontroles, un valsts jebkurā brīdī var konfiscēt bankās turēto zeltu. Finanšu tirgū panikas gadījumā sāksies visu bankās turēto aktīvu iesaldēšana un konfiskācija. Tādēļ jums vajadzētu glabāt savus ietaupījumus privātā glabātuvē, kas neietilpst valsts kontrolē.

Jebkurš cienījams privatās seifu glabātuves operators parādīs jums savus seifus, iepazīstinās ar drošības pasākumiem, sniegs informāciju par personāla kvalifikāciju un atbildēs uz visiem svarīgiem jautājumiem. Būtu labi arī tas, lai seifu glabātuve atbilstu starptautisko privāto seifu glabātuvju apvienību standartiem, piemēram, Safe Deposit Federation standartiem.

Ja jums ir ļoti lielas iespējas investīcijām zeltā un jūs nemulsina nepieciešamība tālajiem lidojumiem līdz jūsu zelta glabāšanas vietai, tad pasaulē ir daudz seifu glabātuvju ar augstu reputāciju, kas atrodas Šveicē, Honkongā, Singapūrā. Bet arī šajā gadījumā būtu ļoti saprātīgi turēt daļu no krājuma "tuvumā". Ja jūsu rezerves ir pieticīgas, jo saprātīgāk ir turēt tās nebanku glabatuvē blakus jūsu mājām, bet paturot noslēpumā, ka jums ir zelts.

Zelta aprites tirgus speciālisti redz nemainīgu pieplūdumu no bankām uz privātām seifu glabātuvēm. Lieta ir tāda, ka valdībām rūpīgi kontrolējot bankas, un zeltu kas tur glabājas, to būtu viegli arestēt un konfiscēt, ja rastos tāda nepieciešamība.

Turklāt, bankas var bankrotēt. Viss zelts bankā tiks iesaldēts uz daudziem tiesvedību izmeklēšanas gadiem. Jūsu zelts var pāriet arī bankas īpašumā, kā tas notika Ķiprā 2012.-2013. gadā. Vai arī jūsu zelts kas glabājas bankā, var tikt uzskatīts par aktīviem kas nav nodrošināts ar bankas pašu kapitāla pietiekamību, un banka to izmantos savas kapitalizācijas uzlabošanai, un jūs saņemsiet bankas akcijas, kurām nav likviditātes. Privātās seifu glabātuvēs tādi riski nepastāv.

Mūsdienu apstākļos, cīņās ar ārzonas uzņēmumiem, bankas bieži negaidīti bloķē kontus saviem klientiem uz nenoteiktu laiku, kā, piemēram, tas notiek šobrīd Latvijā. Bet, ja jūs parūpētos nopirkt zeltu par šiem līdzekļiem un glabātu to privātā ne banku seifu glabātuvē, tad jūms nebūtu jāustraucās par šādām lietām.

AS "Rīgas seifi" Igors Buimisters

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!