Foto: Publicitātes attēls
Mūsdienās itin bieži dzirdams par veiksmes stāstiem uzņēmējdarbībā. Stāsti, protams, ir dažādi – kādam hobijs kļuvis par biznesu, kāds aizguvis un pārveidojis ideju, bet cits vienkārši ieraudzījis tukšu nišu esošajā tirgū. Tomēr gandrīz visos stāstos var atrast tos "atslēgas" brīžus, kas ļāvuši izdarīt izrāvienu uzņēmējdarbībā. Bieži vien tas ir saistīts ar finansējumu piesaisti attīstībai.

Publiskajā telpā izskan pietiekami daudz kritikas par uzņēmējdarbībai nedraudzīgo vidi Latvijā, tomēr, kā atzīst virkne ekspertu un arī rāda starptautiskie reitingi un pētījumi, tagad sākt uzņēmējdarbību ir daudz vienkāršāk nekā pirms gadiem 20, jo uzņēmējdarbības vide ir kļuvusi draudzīgāka un vairāk vērsta uz klientu.

Neraugoties uz to, pietiekami daudz nākamo un arī jau esošo uzņēmēju bieži vien baidās vai nu sākt savu biznesu, vai pacelt esošo jaunā līmenī un, piemēram, mēģināt iekarot jaunus eksporta tirgus. Nereti ir dzirdamas atrunas, ka ir nepieciešami līdzekļi un sākt biznesu ir riskanti un dārgi. Tomēr vairāku uzņēmēju pieredze apliecina, ka, izmantojot mūsdienu sniegtās izdevības un esošos finanšu tirgus apstākļus, pastāv liela iespēja iegūt jaunu grūdienu sava uzņēmuma attīstībai un izaugsmei.

Finansējums kā atspēriens
Uzņēmums "GreyNut" izstrādā un ražo inovatīvus elektronikas un IT sistēmu risinājumus: LED balonus, risinājumus "atvērtajiem" birojiem un velosipēdu novietnes ar iebūvētu ķēdi un elektronisko slēdzeni. Uzņēmums savā darbībā fokusējas uz tādas produkcijas ražošanu, pēc kuras pieprasījums ir visā pasaulē un kurai ir eksporta potenciāls.

Uzņēmuma vadītājs Kristiāns Līcis atklāj, ka uzņēmējdarbība sākta biznesa inkubatorā un pēc pirmo ienākumu gūšanas ir nodibināts uzņēmums. Pēc pusotra gada darbības uzņēmumam ir izdevies izveidot sekmīgu sadarbību ar privāto investoru.


Uzņēmuma dibinātāji: Kristiāns Līcis un Kaspars Škerba.

Uzņēmumā ir nodarbināti pieci cilvēki, kas strādā ar produktu izstrādi, mārketingu un pārdošanas jautājumiem. Investora finansējums primāri izmantots, lai segtu darbinieku atalgojuma izmaksas un viņi bez bažām varētu strādāt un radīt produktu ar augstu pievienoto vērtību. Vienlaikus investors arī nodrošinājis uzņēmumam pieeju dažādiem resursiem, kā arī darba telpām un vietām. K. Līcis uzsver, ka nenovērtējamas ir bijušas arī sadarbības partnera sniegtās zināšanas un līdzšinējā pieredze.


GreyNut komanda: Agnese Avota, Matīss Stepiņš, Kaspars Škerba, Kristaps Pastars, Kristiāns Līcis.

"Milzīga un strauja atdeve no finansējuma uzreiz nesekoja, jo tobrīd mēs atradāmies dažādu ideju izmēģināšanas fāzē. Mūsu nozare ir salīdzinoši "smaga", jo ražot elektroniku ir ļoti sarežģīti, turklāt ir diezgan liela konkurence, tāpēc piesaistītais finansējums mums deva lielāku brīvību un vairāk laika, lai pārbaudītu dažādas idejas. Un to mēs esam sekmīgi izmantojuši," uzsver K. Līcis.

Mūsdienu finanšu pasaules īpatnības
Šobrīd finanšu tirgus atrodas ļoti neierastā situācijā. Proti, ir pieejama virkne iespējamā finansējuma avotu visdažādāko kategoriju uzņēmējiem. Tā, piemēram, ir radušās plašas iespējas arī tiem, kas vēl tikai domā par uzņēmējdarbības sākšanu, – pastāv dažādi fondi un valsts atbalstītas programmas, biznesa inkubatori, kā arī pēdējā laikā popularitāti ieguvušās tā sauktās kolektīvās finansēšanas platformas. Var minēt vairākus piemērus, kuri apliecina, ka finansējuma piesaiste uzņēmējam dod impulsu jaunai attīstībai (piemēram, AirDog, Blindsave).

Šāds piemērs ir arī uzņēmums "Ovi Watch", kas ražo koka rokas pulksteņus un ražošanas attīstībai ir piesaistījis investoru. Lai arī sākotnējais mērķis savākt nepieciešamos līdzekļus "Kickstarter" platformā neizdevās, tomēr uzņēmuma ražotā produkcija piesaistīja cita investora uzmanību, kurš ieguldīja līdzekļus šī uzņēmuma attīstībā.

Piesaistītajam finansējumam bija izšķiroša loma, lai sāktu produkta ražošanu – iegādātos nepieciešamās ražošanas iekārtas – un pasūtītu augstas kvalitātes izejmateriālus. Arī ražošanas telpu atrašana un iekārtošana tika paveikta, sadarbojoties ar investoru.

Saņemtā finansējuma pozitīvie rezultāti ir jau pamanāmi – uzņēmuma ražojums ir atzīts par vienu no 10 labākajiem koka pulksteņiem pasaulē un pašlaik tiek tirgots 35 dažādās pasaules valstīs. Piesaistītais finansējums ļāva uzņēmumam daudz straujāk nonākt pie produkta ražošanas lielākos apjomos, jo pieprasījums tirgū pēc augstas kvalitātes rokas pulksteņiem ir liels.


Uzņēmuma "Ovi Watch" dibinātāji Zintis Šnitceris, Dāvis Paipa, Ivo Asns

Iepriekš minētās programmas un platformas vairāk ir piemērotas uzņēmējiem, kuri atrodas uzņēmējdarbības ceļa sākumaposmā, bet jau pieredzi uzkrājušajiem uzņēmumiem arī pastāv dažādas iespējas piesaistīt papildu līdzekļus, ko sniedz bankas, riska kapitāls, Eiropas Savienības finansējums u.c. Tā, piemēram, bankas šobrīd piedāvā vēsturiski zemas procentu likmes kredītiem, un tāpat arī ekonomiskās perspektīvas prognozes kopumā ir pozitīvas. Līdz ar to uzņēmējiem būtu īstais brīdis domāt par biznesa attīstību, arī izmantojot aizņemtus līdzekļus, jo bankas ir gatavas kreditēt uzņēmējdarbību ļoti plaši.

Vai ir universāli panākumu faktori?
Aplūkotie piemēri apliecina – nav vienas universālas receptes, kas dod 100% garantiju, ka biznesu izdosies izveidot un attīstīt. Vienlaikus ir skaidrs, ka liela daļa panākumu ir saistīta ar vēlmi ko sasniegt un nebaidīties kaut nedaudz riskēt.

Tai pašā laikā šie uzņēmēju stāsti ir skaidra indikācija tam, ka, meklējot un izvērtējot dažādas iespējas, kā piesaistīt savai uzņēmējdarbībai finansējumu, var atrast konkrētajai situācijai vispiemērotāko. Piemēram, biznesa sākumposmā atbilstošāks var izrādīties kolektīvais finansējums, biznesa inkubatori vai valsts atbalsta programmas, bet tad, kad uzņēmums nostājies uz savām kājām un ambīcijas pieaug, finansējumu, iespējams, ir labāk meklēt bankā, it īpaši ņemot vērā esošo finanšu tirgus situāciju.

Uzņēmējiem, domājot par sava biznesa tālāko attīstību, vajadzētu pievērst uzmanību banku piedāvājumiem, kas ir paredzēti dažādu nozaru uzņēmumiem. Piemēram, ražojošie uzņēmumi no Swedbank šobrīd var saņemt līzingu ar īpašiem nosacījumiem ražošanas iekārtu iegādei, bet loģistikas uzņēmumi – finansējumu sava autoparka atjaunošanai vai papildināšanai. Vienlaikus ražotājiem tiek piedāvātas īpašas kredītlīnijas izejvielu iegādei, kas ļauj nodrošināt ražošanas procesu nepārtrauktību, bet tirgotājiem saistoši varētu būt īpašie piedāvājumi karšu termināļu ierīkošanai.

Vairāk par finansējuma saņemšanas iespējām uzziniet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!