Foto: URETEK
Viena no pamatu grimšanas pazīmēm ir plaisas ēkā un tās sienās. Grimšana bieži ir saistīta ar zem pamatiem esošās grunts pamat kārtām un mitruma saturu, turklāt problēma var nebūt zemes virskārtas tuvumā, bet gan vairāku metru dziļumā, piemēram, māla kārtā. Problēmas var būt arī ar ēkām, kas celtas pirmskrīzes laikā – pirms būvniecības netika veikti nepieciešamie pētījumi vai arī grunts nav tikusi pietiekami sablīvēta.

"Īpaši jutīgas pret sēšanos ir māla gruntis, kā apjoms samazinās un palielinās atkarībā no mainīgā mitruma līmeņa. Tādēļ grunts mitruma ietekmē sāk spēlēties un ēkas konstrukcija – sēsties. Dažkārt ūdens var pat ieplūst gruntī zem ēkas pamatiem, kā rezultātā notiek grunts un ēkas nobīde", apliecina URETEK Baltic vadītājs Romāns Reiners-Lateševs.

Papildus grunts mitruma līmenim, sēšanos var izraisīt arī blakus objektā notiekošā celtniecība, ēkas piebūve vai augošo apjomu dēļ palielinātā slodze.

URETEK tehnoloģija izmanto ģeopolimēra sveķu maisījumu, ar ko tiek uzlabota pamatnes nestspēja. Ar ģeopolimēriem blīvē ēkas pamatni zem pamatiem, ja nepieciešams, tiek atkārtoti nivelētas nosēdušās ēkas daļas. Tehnoloģijas priekšrocības ir materiāla izturība, ātrums un ērtums – darbs neaptur ierasto dzīves vai darba ritmu.

Risinājums ir atkarīgs no katras ēkas īpatnībām

Vispirms būtu jālikvidē sēšanās iemesls jeb jāstabilizē pamats. Piemērots risinājums tiek izvēlēts, vadoties pēc konkrētās vietas īpatnībām, bieži tiek izmantota vairāku risinājumu un tehnoloģiju kombinācija.

Tipiskākā kļūda, kas bieži tiek pieļauta - uz nosēdušās grīdas tiek uzlieta papildus betona kārta, kā rezultātā uz vājās pamatnes tiek uzstādīta vēl lielāka slodze un sēšanās kļūst daudz intensīvāka. Šis ir kosmētisks risinājums, kas neatrisina radušos problēmu, kā arī paaugstina apkures izdevumus.

URETEK piedāvā izturīgus risinājumus.

Grunts blīvēšana ar URETEK ģeopolimēra sveķu maisījumu ir Somijā izstrādāts risinājums, kas radies pirms 40 gadiem un ļauj blīvēt grunti īsā laika periodā, turklāt nepielietojot rakšanas darbus. Nepieciešamos darbus iespējams veikt šaurā teritorijā un izmantotais ģeopolimērs, izplešoties, spēj pielāgoties dažādiem grunts veidiem, kā arī jāuzsver, ka apkārtējā vide tiek traucēta minimāli.

Ģeopolimērs ir ļoti izturīgs materiāls, kas nesarūk ne ūdenī, ne ķimikāliju iedarbībā, turklāt saglabā savas ilgās darbības īpašības. Šī ir pasaulē plaši izplatīta tehnoloģija, kas tiek pielietota gan dzīvojamo ēku, komerctelpu un sabiedrisko ēku būvniecībā, gan arī lidmašīnu nosēšanās ceļu un skrejceļu, aizsargājamu ēku, šoseju, dzelzceļu pārbrauktuvju, dambju, ostu piestātņu un tiltu pamatņu stabilizēšanai.

Nozīmīga ir materiāla uzstādīšanas tehnoloģija

Pamatni iespējams blīvēt, nebojājot grīdas segumu, turklāt notiekošā komercdarbība vai noliktavas iekārtojums ar precēm vai mēbelēm paliek savās vietās. Lai iegūtu vislabāko rezultātu, paceļamās konstrukcijas tiek noslogotas ar smagu materiālu, kas ir noderīgs veids, lai grunts iegūtu maksimālo blīvumu.

Trīs tehnoloģijas:

  • Slab-lift: grunts (līdz 1.5 metru dziļumam) stabilizēšana un konstrukcijas atkārtota nivelēšana.
  • Di: grunts stabilizēšana līdz 2–13metru dziļumam.
  • PowerPile: izmanto īpaši vāju pamatņu gadījumā, kad patentētās ģeotekstila somas tiek piepildītas ar ģeopolimēra sveķu maisījumu un uzpūstas pat līdz 1,5metru pāļiem, ar ko tiek paceltas un nivelētas nosēdušās konstrukcijas.

Vairāk informācijas www.uretek.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!