Foto: Publicitātes foto
Izgudrot laika mašīnu būtu bijis vērts kaut vai tāpēc vien, lai iepriekšējo gadsimtu labākos aldarus iepazīstinātu ar pašreizējo alus darīšanas koncernu mārketologiem – tā mēdz jokot Beļģijas ģimenes alus darītavās. Beļģi lieliski pārzina putojošā dzēriena īpatnības, tāpēc viņu ironija mums ir labi saprotama. Nežēlīgā industrijas konveijera dēļ no slavenā vārda "alus" mūsdienās pa lielākajai daļai tik vien palicis kā nosaukums, lai gan biznesa haizivis neaizmirst apveltīt savu neizprotamo produktu ar epitetiem "dzīvais" un "īstais".

Interesanti, ka pazīme, pēc kuras vidējais statistiskais Eiropas patērētājs atšķir dzīvo alu no nedzīvā, visbiežāk ir tā uzglabāšanas termiņš. Jo tas īsāks, jo labāk – par to ir pārliecināts nepieredzējis alus cienītājs. Redzot, ka glabāšanas termiņš ir ilgāks par pusgadu, viņš ir neapmierināts – ko jūs man grūžat ķīmiju! Redzot šādu "informētības līmeni", beļģu alus darītāji, kuri savu arodu nodod no paaudzes paaudzei, tikai noplāta rokas... Iznāk, ka viņu alus, kam ir gadu simteņos noslīpēta recepte, kas tiek turēts pils pagrabos ozolkoka mucās, kam garšas uzlabošanai speciāli tiek pievienots vīna raugs un ko var turēt pudelēs piecus, sešus gadus (turklāt šajā laikā tas iegūst arvien jaunas garšas nianses), nemaz nav cēls un iedvesmojošs dzēriens, bet gan viltojums?

Ingelmunsteres vikonts un stiprais alus
Ko īsti nozīmē pils alus? To lieliski ilustrē flāmu pilsētiņā Ingelmunsterē dzīvojošais alus meistars piektajā paaudzē Ksavjē van Honzebruks (Xavier Van Honsebrouck), kurš ražo savas brīnišķīgās alus šķirnes: Kasteel Blond, Kasteel Donker, Kasteel Rouge, Kasteel Tripel un Каsteel Cuvee du Chateau. Starp citu, vārds Kasteel tulkojumā no flāmu valodas nozīmē "pils".

XV gadsimta beigās Ingelmunsterē tika likts pamats brīnišķīgai tradīcijai. Izdomas bagātais vikonts – vietējās pils īpašnieks – nolēma atzīmēt dēla piedzimšanu ar īpaši stipru alu. Šī alus pildīšanai tika izmantots rekordliels mucu skaits, un vikonts noteica, ka tās drīkst atvērt tikai tad, kad viņa mīļotā atvase sasniegs 16 gadu vecumu. Vikonta griba tika izpildīta. Leģenda vēsta, ka pēc mucu atvēršanas alus dzerts piecus gadus. Kas to zina, vai stiprais dzēriens visiem tā iegaršojās, vai ļaudīm iepatikās pati ideja, bet no tā laika vietējie augstmaņi savu pēcnācēju piedzimšanu sāka atzīmēt šādā veidā. Tāpēc labākās alus šķirnes līdz pat mūsdienām Flandrijā uzskata par svētku dzērienu! Šo principu aldari ievēro visās Kasteel alus ražošanas līnijās.

Pirmais Kasteel, kas nācis no Ingelmunsteres pils pagrabiem, bija slavenais Donker. Meistarīgi pagatavotais tumšais alus ar blīvu, piesātinātu aromātu uzreiz noteica visas turpmākās Kasteel alus līnijas augsto līmeni. Pirmais alus malks noteikti jāizbauda nesteidzīgi, no īpašās Kasteel firmas glāzes uz augstas kājiņas, ar pils attēlu. Jūs sajutīsiet vieglu karameļu saldumu un tik tikko pamanāmu alkohola klātbūtni, lai gan alus stiprums ir solīds – 11 %. Un tas ir tikai baudījuma sākums! Kad alus būs "uzelpojis", tas atklās visu savu pasakaini bagāto garšu gammu, kurā nojaušamas šokolādes, kafijas, plūmju, apelsīnu, rozīņu, vīnogu un pat saldās vaniļas notis.

Divdesmit gadu jaunas garšas radīšanai
Jau 17 gadu gardo Kasteel Donker ar tā apbrīnojami sabalansēto garšu izvēlas klasiskā beļģu eila cienītāji. Turklāt Donker kalpoja par pamatu arī citu izcilu Kasteel alus šķirņu radīšanai, piemēram, Kasteel Rouge, kas ir neparasti spilgta Kasteel Donker kombinācija ar ķiršu liķieri. Ak, šie beļģi – viņi taču visu laiku kaut ko izdomā! Kasteel Donker radīšanai viņi veltīja veselus 20 gadus!

Pēc pirmās fermentācijas nākamo Kasteel Rouge ielej ozolkoka mucās, kur tas glabājas ne mazāk par sešiem mēnešiem. Pateicoties tam, alus iegūst spilgti izteiktu vīna aromātu ar ozolkoka nokrāsu un bagātīgu garšu. Neraugoties uz pietiekamo stiprumu – 8% –, alus ir ļoti maigs, labākajās Kasteel Donker tradīcijās, kas nepieļauj garšu buķetē ne mazāko nojausmu par smagā alkohola klātbūtni. Dzēriens ir piesātināts, bet ne salds.

Rūgteni saldais aromāts ar spilgtām nogatavojušos ķiršu un karameles notīm sasilda un rada priecīgu prātu. Siltās, pikantās un ilgās pēcgaršas dēļ šo eilu varētu dēvēt par alus pasaules karstvīnu. Starp citu, pie izdevības noteikti salīdziniet to ar Bacchus Kriek alu, par kuru rakstījām iepriekšējā beļģu alum veltītajā rakstā. Divu veidu ķiršu alus, divas dažādas pieejas tā darīšanā, divas garšas – un katra no tām iedvesmo savā īpašā veidā.

Ja Kasteel Rouge saucam par beļģu alus pasaules karalisko karstvīnu, tad Kasteel Cuvée du Chateau piestāvētu smalka portvīna nosaukums. Van Honzebruka alus darītavai tā ir jauna, nebijušos augstumos pacelta latiņa. Izdosies to pārvarēt vai tomēr nē? Šī alus rašanās vēsture ir visai zīmīga – van Honzebruka alus darītavas galvenais aldaris Hanss Mehjūss pamanīja, ka 10 gadus ozolkoka mucās noturēts Kasteel Donker iegūst madeiras un portvīna garšas īpašības. Mehjūsam radā doma piešķirt šo garšu savam jaunajam alum, taču – bez ilgstošā nogatavināšanas perioda. Tā 2010. gadā pasaule iepazina jauno Cuvée du Chateau – brīnišķīgu, smalku tumšo alu matētas šokolādes krāsā ar rubīnkrāsas atblāzmu. Tas ir baudījums garšai, smaržai, dzīvei – tie patiešām ir svētki!

Tiesa, Cuvée du Chateau tomēr ir kāds trūkums – iedzert pēc tā citu dzērienu būs neizturami grūti un praktiski neiespējami. Vai jums tā nešķiet?



Gaišais zelts

Cēlsirdīgais vikonts, kurš lika pamatus lieliskajai Ingelmunsteres tradīcijai, bez šaubām nebūtu vīlies arī zeltainajā gaišajā alū, kas līdz ar tumšo mūsdienās top flāmu pilī. Pirmais gaišais alus – Kasteel Tripel – parādījās 1995. gadā. Tas ir īsts gardēžu dzēriens ar skaistu, biezu putu cepuri. Šobrīd Kasteel Tripel tiek tirgots visā pasaulē. Ksavjē van Honzebruks reiz ir izteicies, ka šis alus ir stiprāks par viņa pili, ar to domādams šī klasiskā beļģu ela stiprumu – 11%.

Iesala un apiņu maisījums padara Kasteel Tripel maigu, bet tā aromātu – izsmalcinātu. Tajā var sajust atspirdzinošas citrusaugļu un garšvielu notis, ko papildina augļu (banānu) un ziedu toņi.

Salīdzinot ar visu slaveno van Honzebruka alus darītavas vēsturi, samērā nesen – 2008. gadā – Ingelmunsterē sāka darīt balto alu Kasteel Blond. Daudzi beļģi joko, ka ikviena meitene, kura to nogaršo, kļūst blonda – kaut vai uz pusstundu. Un runa šajā gadījumā nepavisam nav par alus stiprumu (ierastie 8%), bet gan par šī brīnišķīgā dzēriena dāvāto prieku un gaišumu, kura sajušanai pietiek vien ar dažiem malkiem. Kasteel Blond buķetē beļģiem ir izdevies iekļaut šķietami nesasniedzamas garšu kombinācijas. Šeit absolūtā harmonijā savienojušās citrusaugļu, vaniļas, koriandra un maizes klaipa bagātīgās notis. Jāpiebilst, ka šādai garšu uguņošanai nespēj pretoties ne tikai brunetes, bet arī stiprā dzimuma pārstāvji.

Latvijā labākās pils alus Kasteel šķirnes var iegādāties Prisma veikalos, Spirits &Wines, Maxima XXX, kā arī nogaršot restorānos KwakInn, Bon Vivant, S.Brevings, Beer House Nr.1 un daudzos citos. Oficiālais izplatītājs Latvijā – kompānija Baltā bura.

Nākamajā beļģu alum veltītajā materiālā sīkāk pastāstīsim par alus darītavas Bosteels slaveno alu Pauwel Kwak un Tripel Karmeliet.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!