Foto: Publicitātes attēls
Ja esam no tiem, kas slēpo tikai dažas reizes gadā un parasti to darāt Lietuvā, šie ieteikumi ir tieši jums. Es jums pastāstīšu par ceļojumu uz Tatriem Slovākijā, kas ne vien nemaksā lielu naudu, bet arī garantēti sniegs jums neizdzēšamus iespaidus, greznos jūsu personiskos foto albumus un dos jums to neizsakāmi jauko slēpošanas sajūtu, ko minūti ilgajā nobraucienā Lietuvā nevar izbaudīt.

Ceļojums uz Tatriem


Neapšaubāmi tādā slēpošanas ceļojumā visērtāk ir doties ar savu automašīnu. Līdz Augstajiem Tatriem, kuros atrodas veseli trīs ziemas sporta centri, brauciens no Viļņas aizņem apmēram 12 stundas, kuru laikā jāmēro nedaudz vairāk par 900 kilometriem.

Tomēr ja nevēlaties vadīt auto un braucat nelielā kompānijā, varat izvēlēties arī autobusu. Ceļš no Viļņas uz Varšavu maksā līdz 20 eiro, bet no Varšavas uz Slovākijas pilsētu Popradu – apmēram 15 eiro.

Taču ja jums nav daudz laika, bet vēlaties redzēt un piedzīvot vairāk, nevis gaidīt autoostā, noteikti jāizvēlas ceļojums ar auto.

No Augsto Tatru kūrortiem līdz Zemajos Tatros esošajam gana lielajam Jasnas kūrortam ar auto – tikai viena stunda pa lielisku autostrādi, tas ir vēl viens iemesls, kāpēc slēpot uz Slovākiju būtu jābrauc ar savu transporta līdzekli.

Lietas, kas jāizdara pirms došanās uz Tatriem


Vispirms ir jāzina, ka gan Zemajos, gan Augstajos Tatros darbojas vienota sistēma ar nosaukumu "GoPass". Ja jums būs šī kartīte, kurā būs pasūtīti nepieciešamie pakalpojumi, jūs varēsiet kāpt uz slēpēm, doties pie pacēlājiem un sākt neaizmirstamu braucienu pa kalniem, tiklīdz būsiet ieradies kūrortā.

Svarīgi arī tas, ka apmeklējot vietni GoPass.sk un visu nokārtojot internetā, vēl atrodoties mājās, iztērēsiet ievērojami mazāk naudas, nekā pērkot slēpošanas pasi uz vietas esošajās kasēs. Piemēram, pērkot internetā divu dienu slēpošanas atļauju Augstajos Tatros, uz katru cilvēku ietaupīsiet veselus 15 eiro.

"GoPass" kartītē katrs jūsu iztērētais eiro tiek konvertēts punktos, par kuriem var saņemt papildu atlaides ēdienam vai citām izklaidēm.

Šī kartīte darbojas ne vien slēpošanai, bet arī pie kūrortiem esošajos iespaidīgajos ūdens atrakciju parkos, slēpošanas skolā, nomā un citās vietās, kas atrodas Tatros.

Ar visu savā "GoPass" kartītē esošo informāciju varat rīkoties arī, viedtālrunī lejupielādējot lietotni, bet, ja rodas problēmas, slēpošanas kūrortos darbojas īpaši šai sistēmai paredzēti informācijas punkti, kuros saņemsiet visu nepieciešamo palīdzību.

Vai nebūs bail slēpot no augstiem kalniem?

Atzīšos, pirms došanās uz Tatriem domāju, ka cilvēkam, kas Lietuvā slēpes uzvelk vien reizi gada laikā, tur būs ļoti sarežģīti un bailīgi. Tomēr, tiklīdz sāku slēpot, sapratu, ka gan Augstajos, gan Zemajos Tatros trases ir ideāli piemērotas arī iesācējiem.

Pat tad, ja slēpošanā esat pilnīgi "zaļš" un ne reizi neesat stāvējis uz slēpēm, varēsiet izvēlēties kūrortā esošo slēpošanas skolu un spert pirmos soļus šajā sportā.

Tikai pirms ceļojuma plānošanas atbildiet sev uz jautājumu: vai uz kalniem es braucu tāpēc, lai pavadītu atvaļinājumu, mācoties slēpot bērnu trasēs?

Garantēju: ja jums izdevās veiksmīgi nobraukt no Lietuvas kalniņiem, to pašu varēsiet izdarīt arī Slovākijā. Protams, ja neesat pieredzējis slēpotājs, neieteiktu laisties lejā no melnajām trasēm, kas ir paredzētas pieredzējušiem slēpotājiem vai pat profesionāļiem – veselība tomēr ir svarīgākā.

VIDEO

Nebaidieties uzbraukt uz pašām kalnu virsotnēm, jo no tām lejup ved daudzi ceļi. Ja jums ir slēpošanas iemaņas, varēsiet izvēlēties sarežģītāku un stāvāku trasi ar vairāk pagriezieniem, bet, ja vēlaties apbrīnot iespaidīgo kalnu panorāmu, pamazām laisties lejup vai pat apstāties pusceļā un iedzert siltu tēju, varēsiet izvēlēties daudz platākas un vienkāršākas trases.

Svarīgākais, lai jūs izjustu slēpošanas prieku. Ja Lietuvā esošajās slēpošanas trasēs jūs vairāk nekā pusi laika pavadām, braucot ar ne pārāk ērtiem pacēlājiem, un vienu trasi pieveicat minūtes vai divu laikā, Tatros jūs priecāsieties, sēžot ērtos pacēlājos, atpūšoties un baudot ainavu, jo jūs vēl gaida veseli 50 km slēpošanas trašu! Lai izmēģinātu visas kūrortos esošās trases, jums tiešām būs vajadzīgas vismaz trīs dienas.

VIDEO

Ko darīt tiem, kas nevēlas slēpot?


Gadās, ka kompānijā vai ģimenē ir cilvēki, kas vienkārši nevēlas kāpt uz slēpēm un baidās tās izmēģināt. Ko darīt viņiem, kamēr jūs slēpojat? Tatros ir radīta iespēja ar atsevišķiem pacēlājiem uzbraukt kalnā arī cilvēkiem bez slēpēm. Varat staigāt pa īpaši izveidotiem celiņiem, baudīt dabu, kalna galotnē pasēdēt kafejnīcās, kurās cenas tik tiešām "nekož". Varat doties arī uz netālu esošajiem ūdens atrakciju parkiem vai ledus skulptūru muzeju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!