Foto: F64
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 14 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Jaunpils novada Jaunpils pagastu un Carnikavas novada Carnikavas pagastu, kuros atrasts pa vienai beigtai meža cūkai, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informācija.

ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī divām meža cūkām Tukuma novada Slampes pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Dundagas novada Dundagas pagastā, Engures novada Smārdes pagastā un Lubānas novada Indrānu pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts arī pa vienai meža cūkai Olaines novada Olaines pagastā, Rūjienas novada Lodes pagastā, Siguldas novada Allažu pagastā, Tukuma novada Džūkstes un Degoles pagastos, kā arī Talsu novada Kūļciema pagastā un Ventspils novada Popes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 591 meža cūkai 65 novadu 139 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!