Foto: AP/Scanpix
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 30 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Rēzeknes novada Lūznavas pagastu, kur konstatēta viena nobeigusies meža cūka, liecina PVD informācija.

ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts arī desmit meža cūkām Talsu novada Lībagu pagastā, trijām meža cūkām Dobeles novada Dobeles pagastā, kā arī divām meža cūkām Dobeles novada Annenieku pagastā un divām meža cūkām Rēzeknes novada Mākoņkalna pagastā.

Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī pa vienai meža cūkai Engures novada Smārdes pagastā, Jaunpils novada Jaunpils pagastā, Jelgavas novada Glūdas pagastā, Kārsavas novada Kalniešu pagastā, Kokneses novada Bebru un Kokneses pagastos, kā arī Madonas novada Liezēres un Bērzaunes pagastos. ĀCM konstatēts arī pa vienai meža cūkai Smiltenes novada Bilskas pagastā, Tukuma novada Degoles pagastā, Valkas novada Ērģemes pagastā un Viļakas novada Šķilbēnu pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 910 meža cūkām 73 novadu 193 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!