Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 18 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, tajā skaitā ĀCM pirmo reizi konstatēts Auces novada Īles pagastā, kur atrasta viena no ĀCM nobeigusies meža cūka, liecina PVD informācija.

Tāpat ĀCM meža cūku populācijā šajā nedēļā konstatēts pa divām meža cūkām Pārgaujas novada Raiskuma pagastā un Varakļānu novada Murmastienes pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Bauskas novada Vecsaules pagastā, Daugavpils novada Vaboles pagastā, Gulbenes novada Tirzas pagastā, Limbažu novada Viļķenes un Skultes pagastos, Madonas novada Aronas un Liezēres pagastos, Neretas novada Zalves pagastā, Pļaviņu novada Vietalvas pagastā, Tukuma novada Džūkstes un Degoles pagastos, Vecpiebalgas novada Dzērbenes pagastā un Viesītes novada Viesītes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 999 meža cūkām 77 novadu 205 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!