Foto: DELFI Aculiecinieks

Tā kā Krievijā, Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā - aptuveni 100 kilometrus no Latvijas robežas, mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, tad Latvijas atbildīgie dienesti paredzējuši pastiprināti kontrolēt no Krievijas ieceļojošo privātpersonu bagāžu. Līdzīgas pārbaudes jau tiek īstenotas robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļo personas no Baltkrievijas, portāls “Delfi” uzzināja Pārtikas un Veterinārajā dienestā (PVD).

Kā norāda PVD, Āfrikas cūku mēra vīruss ir ļoti izturīgs. Gaļā pie +4 grādiem vīruss saglabājas 150 dienas, sausā sālītā šķiņķī - 140 dienas, bet saldētā gaļā daudzus gadus.

PVD atgādina, ka iebraucot Eiropas Savienības teritorijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus.

Ja inspektori ceļotāja bagāžā konstatēs neatļautus produktus, tie tiks konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

Kā liecina VID Muitas pārvaldes apkopotā informācija, pagājušajā nedēļā robežkontroles punktos, caur kuriem ieceļoja personas no Baltkrievijas, pārbaudīta vairāk nekā 11 000 privātpersonu bagāža. Izņemti un iznīcināšanai nodoti vairāk nekā 283 kilogrami dzīvnieku izcelsmes produktu, pārsvarā - gaļa un gaļas produkti.

Jau vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris jūnijā tika konstatēts Baltkrievijā - Grodņas un Vitebskas apgabalos, bet pērn - arī vairākos Krievijas reģionos, tāpēc PVD jau vairāk nekā gadu visiem cūku transportēšanas līdzekļiem, kas atgriežas no Krievijas, veic tīrības un dezinfekcijas kvalitātes pārbaudi.

Tagad šādas pārbaudes un papildus dezinfekcija tiek veikta dzīvnieku un dzīvnieku barības transporta līdzekļiem, kas atgriežas gan no Krievijas, gan no Baltkrievijas.

PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem.

Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!