Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no Polijas kolēģiem saņēmis informāciju par to, ka Polijas pierobežā, 900 metrus no robežas ar Baltkrieviju, Podļaskas apgabalā, meža cūkai apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne.

Polijas Veterinārais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesis pasākumus, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, nosakot pastiprinātu uzraudzību skartajā teritorijā, skaidro PVD pārstāve Anna Joffe.

Dienests aicina medniekus ziņot veterinārārstam vai PVD pārvaldei par katru mirušu vai aizdomīgu mežacūku. Visas aizdomu gadījumu izmeklēšanas izmaksas sedz PVD.

Tāpat par jebkuru cūkas saslimšanas vai nobeigšanās gadījumu PVD aicina ziņot dienestam un apkalpojošam veterinārārstam. PVD uzsver, ka ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas dzīvnieku novietnes no Āfrikas cūku mēra vīrusa.

Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina cūku novietnēs neiebraukt ar transportu, kuram nav veikta ritošās daļas dezinfekcija, kā arī novietnē neielaist nepiederošas personas un ievērot bioloģiskās drošības pasākumus.

Savukārt visiem, kuri tur cūkas savās piemājas saimniecībās, par to jāziņo Lauksaimniecības datu centram.

Latvijā, Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, ir ieviesti drošības pasākumi un tiek ņemti paraugi laboratoriskajai izmeklēšanai visām nomedītajām meža cūkām, kā arī aizdomīgajām mājas cūkām. Pagājušajā gadā uz Āfrikas cūku mēri laboratoriski izmeklēti 1 029, bet šogad - jau vairāk nekā 750 mežacūku paraugi un pagaidām visi izmeklēšanas rezultāti bijuši negatīvi. Šī vīrusa profilaktisko pasākumu ieviešanu Latvijā līdzfinansē Eiropas Savienība (ES).

No 2013.gada vasaras uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, PVD sadarbībā, ar Valsts robežsardzi un muitu veic pastiprinātas kontroles, tostarp ceļotāju privātās bagāžas kontroli, lai Latvijā netiktu ievesta inficēta gaļa vai gaļas produkti. Tiek veikta dzīvnieku pārvadātājtransporta pastiprināta kontrole.

Kā vēstīts, ar Āfrikas cūku mēri slimas mežacūkas atrastas arī Lietuvā. Šī iemesla dēļ Krievija noteica cūkkopības produktu importa aizliegumu no Eiropas Savienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!