Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 25 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga pirmoreiz konstatēta Matkules, Rendas, Strazdes un Lubes pagastos, informēja PVD.

ĀCM pirmo reizi konstatēts pa divām beigtām meža cūkām Kandavas novada Matkules pagastā un Kuldīgas novada Rendas pagastā, kā arī pa vienai beigtai meža cūkai Talsu novada Strazdes un Lubes pagastos.

Tāpat slimība konstatēta arī astoņām meža cūkām Dobeles novada Bērzes pagastā, divām meža cūkām Engures novada Smārdes pagastā. ĀCM apstiprināts arī pa vienai meža cūkai Alojas novada Brīvzemnieku pagastā, Dobeles novada Dobeles pagastā, Jaunjelgavas novada Saunākstes pagastā, Krāslavas novada Kalniešu pagastā, Madonas novada Aronas un Liezēres pagastos, Saldus novada Jaunauces pagastā, kā arī Talsu novada Virbu un Vandzenes pagastos.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 1131 dzīvniekam 80 novadu 221 pagastā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!