Foto: DELFI
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 11 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Garkalnes un Jelgavas novadus, kur ĀCM vīruss iepriekš netika konstatēts, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informācija.

Tāpat ĀCM pirmo reizi konstatēts arī divos jaunos pagastos - Valdgundes (Jelgavas novadā) un Ārlavas (Talsu novadā) pagastos, kur atrasts pa vienai beigtai meža cūkai.

ĀCM konstatēts arī divām meža cūkām Dundagas novada Dundagas pagastā, pa vienai meža cūkai Kokneses novada Bebru un Kokneses pagastos, kā arī pa vienai meža cūkai Limbažu novada Skultes pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, kā arī Tukuma novada Slampes un Degoles pagastos.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 567 mežacūkām 62 novadu 133 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!