Foto: AFP/Scanpix
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 11. līdz 18. septembrim ir apstiprināts vēl 18 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tostarp minētajā laika periodā vīruss ir konstatēts trim meža cūkām Kocēnu novada Dikļu pagastā, kā arī divām meža cūkām Madonas novada Bērzaunes pagastā un Madonas novada Mētrienas pagastā.

Tāpat ĀCM pa vienai meža cūkai konstatēts Kārsavas novada Mērdzenes pagastā, Pārgaujas novada Stalbes pagastā, Aglonas novada Aglonas pagastā, Kocēnu novada Vaidavas pagastā un Kocēnu pagastā, Strenču novada Plāņu pagastā, Madonas novada Barkavas pagastā, Gulbenes novada Stradu pagastā, Limbažu novada Pāles pagastā, Ērgļu novada Ērgļu pagastā un Ludzas novada Istras pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 707 meža cūkām 40 novadu 123 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014. gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 924 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!