Foto: PantherMedia/Scanpix

Krāslavas novada Piedrujas pagastā apstiprināts vēl viens Āfrikas cūku mēra gadījums mežacūkai, apstiprināja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

Viņa norādīja, ka Āfrikas cūku mēris apstiprināts mežā atrastai mirušai mežacūkai. "Teritorija nav paplašinājusies, taču viens gadījums ir klāt," sacīja Joffe, piebilstot, ka šobrīd Āfrikas cūku mēris konstatēts 16 mežacūkām un četrām mājas cūkām.

Jau ziņots, ka līdz 4.jūlijam PVD inspektori Āfrikas cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonā bija pārbaudījuši 2168 saimniecības, no kurām cūkas tiek turētas 313 saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 1559.

Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemts 861 asins paraugs. Ir pārbaudītas visas mājas un saimniecības Ķepovas Dagdas, Robežnieku un Svariņu pagastos. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Pārbaužu laikā inspektori konstatēja 163 dažādus pārkāpumus, tajā skaitā nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā un vienā gadījumā nebija reģistrēta cūku novietne. Par pārkāpumiem dzīvnieku turētājiem šobrīd sodi netiks piemēroti, taču, ja tas tiks konstatēts atkārtotās pārbaudēs, sodi tiks piemēroti, jo nereģistrēta novietne un dzīvnieki ir rupjš noteikumu pārkāpums un rada draudus izsekojamībai, līdz ar to arī slimībām.

Jau ziņots, ka Saeima 3.jūlijā apstiprināja valdības rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā.

Rīkojums paredz no 2.jūlija līdz 1.oktobrim izsludināt ārkārtējo situāciju Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Rīkojums paredz, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atbildīgs par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā. PVD amatpersonām būs tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Tāpat PVD noteiks dzīvnieku un to produktu izmantošanas un pārvietošanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu kustības ierobežojumus un citus pasākumu Āfrikas cūku mēra ierobežošanai.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!